Koliko novoletnih smrečic posekamo v Sloveniji?

Prišel je decembrski čarobni čas Božiča in prazniki, ob katerih postavimo božično oziroma novoletno smrečico. V Sloveniji jih vsako leto posekamo manj, kljub temu ima naravna smrečica iz Slovenije najmanjši ogljični odtis od vseh – tudi v primerjavi z umetnimi.

Uradno posekanih božičnih smrečic je pri nas vse manj. Zavod za gozdove tako vsako leto izda manj plomb. V povprečju jih letno izda okoli 27.000, leta 2017 so jih izdali le približno 21.000. Leta 2020 smo posekali pol manj smrečic kot pred dvajsetimi leti. Razlogi so v tem, da ljudje raje kupijo umetno smrečico, smreko v loncu, drevesce druge vrste (iz tujine) in podobno. Plastična smrečica ima velik ogljični odtis, smreka v loncu se dostikrat posuši, druge vrste dreves pa v dom ne prinesejo takšne praznične tradicije, ki si jo želi marsikatero gospodinjstvo.

Kot pravijo gozdarji večjih nasadov božičnih dreves pri nas sicer ni, zato praznična drevesca posekajo pod daljnovodi, na zaraščenih kmetijskih zemljiščih in redkejših manjših nasadih. Kar 20 % vseh božičnih drevesc iz Slovenije izvira iz okolice Loškega Potoka, kjer so razmere za rast lepih in bujnih smrečic odlične.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja