Trije najmočnejši pozitivni učinki kave

V zmernih količinah je pitje kave za človeško telo koristno, temu pritrjujejo tudi številne znanstvene študije. Katere so tiste pozitivne lastnosti kave, ki nam najbolj koristijo?

Kava vsebuje številne in močne antioksidante. Gre za snovi, ki zavirajo škodljive oksidacijske procese v telesu in preprečujejo nastanek raka in podobnih degenerativnih bolezni. Antioksidanti se denimo nahajajo v sadju in zelenjavi, ščitijo celotno človeško telo, od možganov, srca, ožilja, prebave in kože.

Zaradi sposobnosti zaviranja vnetij naj bi kava zmanjševala tudi možnosti za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 in Parkinsonove bolezni.

Če je verjeti nekaterim študijam, naj bi kava povečala sposobnost koncentracije, ne vpliva pa na ustvarjalnost. Učinki kave se poznajo na zvišanem srčnem utripu, malce se poveča tudi pritisk, a ne bistveno in kvarno. Časnik Dnevnik navaja študijo, ki ugotavlja, da se tveganje za srčno kap pojavi pri tistih, ki dnevno popijejo manj kave. Paradoks naj bi povezovali s toleranco na kofein oziroma z manjšo pogostnostjo pitja črnega napitka.

Da kava izboljšuje spomin in zmanjšuje tveganje za depresijo, sta še dve pozitivni lastnosti kave.

Poudariti je potrebno tudi, da se pozitivne lastnosti kave izgubijo z dodajanjem sladkorja, mleka in drugih dodatkov. Za najučinkovitejše fizično delovanje kave torej priporočajo uživanje čiste kave, brez dodatkov.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja