Kaki okusen in zdrav jesenski sadež

Kaki je okusen in zelo zdrav jesenski sadež, ki dobro uspeva tudi pri nas. Vse države se ne ponašajo z rastišči kakija, zato smo Slovenci veseli, da ga lahko kupimo ali celo naberemo kar doma.

Kaki je toploljubni sadež iz družine ebenovk. Raste na drevesih, zori pa jeseni, pozno jeseni oziroma pozimi. Po barvi in strukturi spominja na paradižnik, vendar gre za plod, ki raste na drevesih. Okus mesa, ki je lahko mehko ali trše, odvisno od sorte kakija, je sladek.

Kaki izvira iz Kitajske. Ponaša se s številnimi vitamini, minerali in vlakninami, zato ga priporočajo vsem, tudi najmlajšim. Ker je kaloričen, je nasiten, vsebuje veliko sadnih sladkorjev. Bogat je z vitaminom C, vitamini B, kalcijem in fosforjem.

Nekateri prisegajo na domače kakije, ki imajo, ko so zreli, izjemno mehko sredico. Uživamo jih z žličko ali kar z roko. Poznamo tudi nekatere druge sorte kakijev, denimo tipo ali vanilija. Slednja je verjetno najpriljubljenejša, na voljo pa je tudi v vsaki bolje založeni živilski trgovini.

V Strunjanu vsako jesen priredijo praznik kakijev, na katerem se predstavijo lokalni proizvajalci tega okusnega sadeža. Iz kakija pa lahko naredimo tudi kar nekaj zelo okusnih sladic, med drugim tudi torto.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja