Muharjenje ciprinidov

Muharska sezona se, vsaj kar se salmonidov tiče, za letos počasi končuje. S prijatelji se dobivamo ob muharskem primežu, kjer vežemo umetne muhe, večere pa preživljamo v pivnicah; čez dober mesec jih bodo zamenjale stojnice s kuhanim vinom in punčem – saj veste, veseli december! Toplo vreme in Sonce domišljavo skrivata pravi letni čas, ko se narava pripravlja na počitek. Zima prihaja.

Med kramljanjem o muharskih izkušnjah, ki smo jih doživeli skozi leto, ugotavljam, da se vedno več prijateljev, ki muharijo, navdušuje nad ribolovom ciprinidov. Tudi sam že več let bolj ali manj uspešno lovim številne ribe, ki ne spadajo v klasičen muharski repertoar.

Ciprinidi so v Sloveniji razširjeni. Kljub temu, da imamo vrsto čudovitih muharskih revirjev, pa je še več voda, v katerih zaradi okoliščin (kisik, onesnaženost …) kraljujejo ciprinidi. V določenih pogojih jih je prav enostavno ujeti in še borbeni so. O muharjenju ciprinidov je napisanega veliko. Korošec, Voljč, Ocvirk in drugi so že leta 1980 pisali o ribolovu rib, ki so še danes pri večini muharjev zapostavljene. Neupravičeno! Mrene, platnice, zelenike, kleni, podusti, rdečeoke, rdečeperke … prav vse naštete, in tudi druge!, se lepo lovijo na nimfe in suhe muhe. Med pripekajočo vročino, ko se lipani in šarenke poskrijejo, se ciprinidom razgreje kri. Kadar jih plovčkarji neuspešno lovijo na kruh, nastopi muharjev čas.

V okolici moje Ljubljane je precej revirjev, ki zaradi oblike terena omogočajo pristop k plašnim ribam in dolge mete. Pri lovu borbenih mren uporabljam palico 7 ali 8 ter debelejše predvrvice. Lovim jih z nimfami s kovinsko glavo srebrne ali zlate barve, obneseta pa se tudi oranžna ali rožnata. Opazil pa sem že, da se mrene dvigujejo na gladino in pobirajo mušice!

Tudi platnice, podusti, rdečeperke in rdečeoke lovim na nimfe, ki pa so drobnejše in bolj naravnih barv. Enako uspešno se obnesejo v hitri ali počasni in celo stoječi vodi. Tudi predvrvice so tanjše, tam okoli 0.14, a ne tanjše. Zapeta riba sili na dno, v travo ali v obrežno rastlinje. Neredko se ujamejo tudi take, ki tehtajo kilo in pol, pa tudi več. Moj nasvet je torej, da naj muhar raje uporablja debelejšo predvrvico.

Debeloglave klene najraje lovim z lažjimi palicami in s suhimi muhami. Najprej zasledujem največjega in mu muho plasiram kar se da nežno in naravno. Ko jo vsrka, še malo počakam z zategom, saj se dostikrat zgodi, da sem prehiter. Največ sem jih ujel na zahajalke: črne mravlje, posnetke hroščev, gosenic in tako dalje.

Letos sem se prvič lotil tudi krapa – uspešno! In prav zanima me, kaj bo prinesla prihodnja sezona. Do takrat pa bom z umetnimi muhami polnil škatle in se posvetil kralju voda. Lep prispevek z dragocenimi nasveti o ribolovu sulca je napisal Gašper v članku.

Kakšne so vaše izkušnje z muharjenjem ciprinidov?

Dober ulov!
– Hany Bany

 

Hany Bany

Angler

5 thoughts on “Muharjenje ciprinidov

  • 01/11/2013 pri 22:40
    Permalink

    Tudi jaz sem se letos prvič podal na krapa z muharico. Sam sem uporabljal palico trdote 7-8 plavajočo vrvico in predvrvico debeline 0.25mm. Za muho sem uporabljal enostavno imitacijo kruha iz srnine dlake. Vezal sem jo na trnek za potezanke velikosti 8. Najprej sem srnino dlako uvezal na trnek nato pa jo obrezal, da je izgledala kot košček kruha.
    Z imitacijo sem se kar lepo nalovil pa tudi borba je bila prečudovita 😀

    Odgovori
  • 08/11/2013 pri 10:49
    Permalink

    velikih krapov lahko nalovite poleti na Bledu na muho…ampak uporabit bo treba 10ko in 0.30 vsaj

    Odgovori
  • 08/11/2013 pri 10:50
    Permalink

    baje tudi na ljubjanici pade lahko ogromen krap na muho

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja