Kam na ribolov pozimi?

Zimski meseci so čas, ko večina ribičev postavi svojo opremo v kot, kjer ta čaka do prvih spomladanskih žarkov. Kljub temu se še vedno najde nekaj ribičev, ki radi preizkusijo svoj borbeni duh in voljo tudi v hladnejšem delu letu. Čeprav zimsko obdobje narekuje težke pogoje (stopinje pod lediščem, sneg, poledenele ceste,…), ki od nas zahtevajo dodatno vztrajnost ter borbo z naravo, nam lahko uspešen ribolov v tem obdobju prinese veliko večje zadoščenje, kot v preostalem delu leta.

Verjetno bi bilo pravilno, da na prvo mesto med zimske ribiče uvrstim sulčarje. Ti za razliko od ostalih ribičev, sprejmejo zimo odprtih rok. Namreč v tem času se odpre sezona lova na kralja voda – sulca.  Sama riba posatane bolj aktivna saj išče dodatne kalorije, s katerimi bo prebila hladnejši del, hkrati pa se pripravlja na spomladansko drst. Ribolov nanje se običajno izvaja v močenjših in globjih tokovih, ki niso kaj prida topli, za piko na i pa sulci postanejo še posebno aktivni ob poslabšanju vremena (dež, sneg,…) oz. padcu pritiska. Vsi sulčarji lahko svojo voljo ter potrpežljivost preizkusijo v: Savi (A, 4, 5, 6, 9, 10 ), Savinji, Dravi, Dreti, Muri in njenih kanalih, Ljubljanici, Kamniški Bistrici,…

hucho-hucho-slovenia-fishing

V naslednjo skupino bi postavil kraparje, ki radi ustrajajo pri svojih palicah tudi v mrzlih zimskih nočeh vse dokler voda ne zamrzne. Takšen ribolov seveda zahteva več priprav in raznih pripomočkov, ki pomagajo pri izvajanju takih ribolov. Seveda pa tudi tukaj ne smemo pozabiti na vstrajnost in voljo. Prijemi so namreč redki, saj aktivnost rib v mrzli vodi bistveno vpade. Običajno se le držijo v jatah in globjih skrivališčih. Za vse, ki se radi odločite za krapolov tudi v zimskem času je odličen podatek, da  je ta loven skoraj povsod. Izjema so posamezni revirji, ki se zaprejo zaradi vzdrževanja, dodatnega vlaganja, itd..

Sledijo ribiči, ki se radi podajo na roparice kot sta smuč in ščuka, katera sta z nekaj izjemami, odprta v večini revirjev do 1.3. oz 1.2..  Tako kot pri prvih dveh gre tu za izpostavit vstrajnost ter klubovanje mrazu. Seveda pa se morajo, zaradi spremenjene aktivnosti rib, prilagoditi tudi tehnika in način ribolova, običajno gre tu za uporabo potezank in silikonov, katere lahko vlečemo počasneje. Za vse, ki bi se radi podali na smuča ali ščuko pa lahko kot predlog navedem naslednje revirje: Zbiljsko jezero, Drava, Klivnik, Tržec.

Kot naslednjo skupino bi navedel ribiče na morju. V tem času postanejo še posebno aktivni lignji in sipe, ki v naših vodah zrastejo precej veliki, katere je mogoče uspešno loviti tako iz obale kot tudi čolna. Le ti se običajno lovijo na posebne vabe – egije. Kljub temu, da se ribolov izvaja na oz. v bližini morja, je tudi tu pomembna omemba toplih oblačil in vstrajnosti.

kalamar-kilas-slo-morje

Pod zadnjo skupino pa bi uvrstil beličarje in muharje. Ti v hladnejšem delu leta nimajo velike izbire. Za beličarje je omembe vredena  mrtvica Topla struga, ki zaradi pritoka termalne tople vode ne zmrzne. Za muharje na postrvi pa je odprta le reka Meža (komercialni revir). Seveda pa lahko muharite tudi na sulca ali ščuko, za katere je potrebna močenjša oprema. Za vse, ki bi radi v zimskih mesecih povečali oz. obnovili svojo zalogo umetnih muh, pa lahko inspiracijo najdete tukaj.

Kot zadnjo stvar pa bi rad poudaril, da v Sloveniji ni dovoljen ribolov na ledu, pri hoji čez vodo pa pazite na drste jame.

 

Lep pozdrav in dober prijem,

Jure

2 thoughts on “Kam na ribolov pozimi?

  • pri 21:33
    Permalink

    Pazite na ribolovne dni – sploh Tržec in še nekaj vod na Štajerskem je odprtih zelo poredko za roparice – samo kak dan za vikend, pa še takrat bodo precej nejevoljni – primer sobota Hoče 🙁

    Odgovori
  • pri 18:33
    Permalink

    RadLovimInSpuščam katere Hoče? Maribor? Kaj je tam fora s temi roparicami?

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja