Prvi ribiški koraki pri otrocih in kaj z otrokom, ki izrazi željo po ribolovu?

Veliko otrok izrazi željo po ribolovu, kar posledično pripelje starše do številnih vprašanj, še posebej to velja za tiste, ki sami o ribolovu ne vedo veliko. Situacija je precej drugačna, ko gre za starše oziroma stare starše, ki so sami ribiči ali so le-to bili. Otroku je lahko v veliko pomoč tudi dobra izbira ribiškega mentorja, ki bo nadobudnega ribiča ali ribičko pripravil na samostojen ribolov.

Seveda pa se zanimanja za ribolov pojavijo tudi med otroci, ki na žalost te možnosti nimajo. Posledično se zgodi, da otrok opusti zanimanje, saj mu starši ne morejo oziroma ne znajo priskrbeti osnovne opreme in napotkov.

Zaradi tega sem se odločil, da spišem krajše napotke za vse starše, katerih otroci izkazujejo zanimanje za ribolov. Kot prvo točko bi opredelil zanimanje in potencial otroka, da v tem hobiju vztraja. Nesmiselno bi bilo nepotrebno zapravljanje časa, tako vašega kot otrokovega, če se kmalu izkaže, da je zanimanje in potrpljenje upadlo. Sam se svojih začetkov spominjam s kosom laksa in trnkom, na katerega sem nataknil nesrečnega polža, s katerim sem skušal prelisičiti manjše ribe, ki so se nahajale pod pomolom.

Osnovna oprema

Verjamem, da se večina ribičev podobno spominja svojih prvih začetkov, ko so s starši na morju preživljali počitnice. Potrebno jih je bilo kar se da popestriti. Predlagam, da podobno storite tudi sami. Seveda bo lažje, če boste v proces vključili tudi ribiško palico. Najbolj enostavno bo, če si za to izberete t.i. polagalko, s katero lahko enostavno lovite z obale. Običajno gre za palice, ki so dolge med 3 in 4 m (lahko tudi več), ki ne potrebujejo ribiškega kolesca, temveč le kos laksa v dolžini palice, na katero namestite plovec, utež (svinec), ki se mora ujemati z nosilnostjo plovca (npr. na plovcu je navedeno 8 gramov, za obtežbo lahko uporabite 8 ali manj gramov), ter trnek, ki ne sme biti prevelik. Takšen komplet lahko sestavite v vsaki trgovini z ribiško opremo. V primeru, da trgovine nimate v bližini, lahko komplet naročite preko spleta ali ga najdete na straneh, kjer prodajajo rabljeno opremo. Ne bojte se poklicati in povprašati za nasvet, saj so zaposleni v ribiških trgovinah v Sloveniji zelo vljudni in nudijo številne napotke.

Drobni material

Ko razmišljate o plovcih, trnkih in utežeh vedno kupite nekaj rezervnih kompletov, saj se na začetku ribolovne poti precej “trga”. Takšen osnovni komplet bi vas stal nekje od 20 do 25 EUR. S takšnim kompletom bo otrok lahko lovil manjše sladkovodne ribje vrste kot so rdečeperke, ploščiči, zelenike ali manjše ribe, ki plavajo ob morski obali. Sam odsvetujem nakup kompletov, ki so običajno na voljo v večjih trgovinah/franšizah, saj se le ti izkažejo kot nekvalitetni. Poleg palice, trnka, laksa, plovčka in obtežitve je dobro s seboj imeti tudi škarje, klešče in krpo (v primeru, da primer riba z bodicami).

V primeru, da se ne odpravite na morje, predlagam, da kontaktirate vašo najbližjo ribiško družino. Vse družine si prizadevajo pomladiti svoje vrste in bodo rade ustregle nadobudni mladini. V ta namen organizirajo tudi ribiške tabore in šole ribolova, na katerih predstavijo osnove ribolovnih tehnik. Potrebno je le nekaj potrpljenja, saj naše ribiške družine delujejo na podlagi prostovoljnega dela.

Mladi ribič lahko postane član ribiške družine
Ribiški tabor za mlade ribiče
Ribiški tabor za mlade ribiče

V primeru, da se pri otroku izkaže veliko zanimanje, ki je razvidno iz navdušenja ob ulovu ribe, vztrajanju, opisovanju svojega doživetja drugim, predlagam razmislek o tem, ali bi lahko mladega nadobudneža vpisali v ribiško družino. Tu je potrebno plačilo letne ribolovne dovolilnice in članarine, ki pa je za mladoletne ribiče običajno zelo ugodno. Kljub temu se pred tem pozanimajte o možnostih ribolova in obveznostih, ki jih nalagajo posamezne ribiške družine. Sledi iskanje mentorja, katerega prisotnost je v večini ribiških družin obvezna, ko gre za ribolov mladoletne osebe. Od tu naprej je najboljše, da se uskladite z bodočim mentorjem, tako za dodatno opremo kot tudi nadaljnji ribolov. V primeru da se odločite, da otroka (še) ne vpišete v ribiško družino, lahko ribolov izvajate iz slovenske obale, na kateri lahko še vedno lovite brezplačno, ali pa z nakupom dovolilnice za posamezen revir na portalu www.ribiskekarte.si.

Specializirana oprema

Sčasoma se bodo pojavile težnje po boljši in bolj raznoliki opremi. To je običajno posledica opazovanja ostalih ribičev, branja člankov, gledanja raznih video posnetkov in podobno. Seveda je to tudi posledica želje po nadgrajevanju svojega znanja in testiranju novih stvari, v glavnem pa bo pri otroku (kot tudi drugih ribičih) najbolj očitna želja po ulovu različnih in večjih rib.

Tukaj je možnosti več. Prva je nakup opreme, ki bo omogočala raznovrsten ribolov, hkrati pa ne bo idealna oz. dovolj specifična za posamezne ribolovne stile. V mislih imam palico in kolesce, ki bosta omogočala tako talni ribolov, beličarjenje (lov s plovcem) in vijačenje (ribolov z umetnimi vabami). Tu bi predlagal palico dolgo med 2.7 in 3 m, z akcijo okrog 20 – 50 gramov ter kolesce velikosti okrog 4000 (standardne mere). Na kolesce bi namestil okrog 200 m laksa debeline 0.30 mm, ki je primeren za splošen ribolov (po možnosti prozorne barve). Za talni ribolov bo potrebno še nekaj večjih uteži oz. svincev (naj ne presegajo nosilnosti palice) in vrtljivk s sponko (zaradi lažje menjave navez). Pri vijačenju bo potrebnih nekaj različnih vab, s katerimi bodo mladi ribiči skušali pretentati plenilke (ribe, ki se hranijo z drugimi ribami). Za postrv predlagam blestivke velikosti 3, medtem ko za ščuko, pri kateri je potrebno dodati ustrezno predvrvico, predlagam velikost 5 in razne kovinske “žlice”. Silikonske ribe bodo prišle prav za lov vseh vrst plenilk oz. roparic, potrebno je le izbrati pravo velikost. Tudi tu vam bodo v veliko pomoč ribiške trgovine. Polega naštetega bo ribič(ka) potreboval(a) tudi pripadajoči pribor. Med njimi so nujni podmetalka (mreža), klešče za odpenjanje trnka, nož in meter. Za celoten komplet računajte, da boste zapravili nekje med 100 in 200 EUR. Vse skupaj je odvisno od kakovosti in količine drobnega materiala.

Razvoj mladega ribiča

Druga smer je izbira posameznega stila ribolova. Tu je potrebna oprema, s katero se prilagodimo posameznim ribam oz. tehniki za njihov ribolov. To je običajno naslednji korak v razvoju vsakega ribiča. Kot tretjo alternativo lahko omenimo še muharjenje. Gre za enega svetovno najpriljubljenejših načinov ribolova, s katerim lahko lovimo vse ribje vrste. Glavna prilagoditev je oprema in vaba oz. umetna muha, ki jo uporabljamo. Glede na to, da je za muharjenje potrebno nekoliko več opreme in posledično znanja, odsvetujem ta stil ribolova kot začetni, razen v primerih, ko ni veliko drugih možnosti (bližina revirjev, kjer je edini dovoljen način muharjenje), ampak to je že tema za drug članek.

Lep pozdrav in dober prijem!

Jure Gombač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja