Kako se ohladiti v izjemni vročini?

Tako vroče, kot je te dni, ni bilo že dolgo. Pravzaprav le nekajkrat v zgodovini meritev, ki potekajo od 1881 leta. Kako se ohladiti v okoliščinah ekstremne vročine?

Včeraj in danes so temperature zraka po nižinah v precejšnjem delu Slovenije presegle 35 stopinj Celzija, marsikje so se povzpele celo do 37 stopinj. Na Vipavskem se tudi ponoči temperature niso spustile pod 25 stopnij Celzija, kar je za vse organizme, ne le človeka, izjemno stresno. Tropske noči, ko temperature ne padejo pod 20 stopinj, doslej sicer niso bile pogoste, a se jih bomo, kot kaže, morali navaditi.

Če že moramo biti v pogojih izjemne vročine na prostem, se za vsako ceno izogibajmo direktni sončni svetlobi. Ostajajmo v senci in zaužijmo dovolj tekočine, najbolje vodo z elektroliti. Alkoholu se raje izognimo. Če imamo klimatsko napravo, v notranjosti nikar preveč ne ohladimo prostorov. Temperatura zraka naj bo za približno deset stopinj nižja kot zunaj, nikakor pa naj ne bo hladneje od 23 stopinj Cezija.

Če je le mogoče, v spalnicah ne prižigajmo klime. V pomoč pri hlajenju so lahko tudi ventilatorji, ki jih vedno usmerimo proti oknu, da zadržuje prodiranje vročega zraka v prostor. Če zaradi vročine ne moremo spati, bodo na nas blagodejno vplivali vlažni obkladki. Stopimo v kopalnico in si po telesu nanesimo malo vode. Ko bo izhlapevala, se bo telo hitreje ohlajalo in tako bomo tudi najbolj vroče noči preživeli bistveno lažje.

Če je mogoče, obiščemo gozd, reko, jezero ali morje in se tam ohladimo s kopanjem. Ob trenutnem izjemnem segrevanju Zemlje napovedujejo meteorologi tudi izdatno izhlapevanje, velika energija pa obeta močnejše nevihte z nalivi in točo.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja