Murva, okusen poletni sadež

Murve, ki so lahko črne ali bele, so okusen, osvežilen in izjemno zdrav poletni sadež. Uživamo jih lahko surove ali obdelane, denimo v marmeladi.

Črna murva izvira iz Perzije, bela pa iz Kitajske, kjer se z njihovimi listi prehranjujejo sviloprejke. V Evropo naj bi jih pripeljali ravno s tem namenom, za gojitev sviloprejk za svilo. V toplem sredozemskem podnebju murve zelo lepo uspevajo, beli naj bi prijalo celo malce hladnejše podnebje. Pravijo, da je bela murva drevo sončnega vzhoda, črna murva pa drevo sončnega zahoda in noči.

Samo drevo je veliko, njegovi listi oblikujejo gosto senco, zato je priljubljena na območjih z vročim podnebjem. Pogosto jo vidimo na Primorskem, v Dalmaciji, na jugu Italije in v Španiji. Junija dozorijo murvini plodovi, pri črni murvi so sprva rdeči, z zrelostjo postanejo črni. Ko odpadejo, močno obarvajo tlak oziroma zemljo pod drevesom.

Plodovi so izjemno okusni, sladki, a imajo malo kalorij. So zelo mehki in nežni, zato ne prenesejo dolgotrajnega transporta. Najbolje jih je pojesti kar z drevesa, če pa te možnosti nimamo, lahko iz murvinih plodov naredimo izjemno okusno marmelado.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja