Ribe lahko prekadimo tudi doma

Prekajevanje oziroma dimljenje rib je stara metoda konzerviranja oziroma ohranjanja ribjega mesa. S prekajevanjem so nekoč dosegli, da so ribe lahko shranili in jih zaužili v dogledni prihodnosti. Danes je prekajevanje rib priljubljeno med gurmani, saj da dim ribjemu mesu prav posebno aromo.

Ribe lahko uspešno prekadimo doma, za to pa ne potrebujemo veliko potrebščin. Za vroče prekajevanje bo dovolj posebna posoda, kakovostno žaganje za dimljenje in vir toplote.

Ribo ujamemo in jo temeljito očistimo. Na ribi pustimo kožo in luske. Dobro jo posolimo in pustimo počivati približno pol ure. Na dno smokerja, škatle, kjer prekajujemo ribo, posujemo tanko plast žaganja za dimljenje. Najboljše žaganje za dimljenje je iz kakovostnega lesa listavcev, nemalokrat sadnega drevja. Žaganje enakomerno razporedimo po dnu smokerja. Nad žaganje postavimo mrežico, nanjo pa položimo ribo. Zapremo posodo.

Pod posodo namestimo gorilec, najpogosteje posebne alkoholne gele v točno odmerjeni količini. Prižgemo gorilec in ga nemestimo na sredino pod smoker. Ribo dimimo od 10 do 15 minut, odvisno od same velikosti ribe in vrste smokerja. Z nekaterimi smokerji dimimo slabo uro.

Ko je riba podimljena, odpremo smoker in pustimo meso počivati 5 minut. Kožo in kosti zavržemo, meso pa postrežemo s prilogo po želji, najpogosteje kuhanim krompirjem in zeleno solato.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja