Kako izdelajo brezalkoholno pivo?

Brezalkoholno pivo je v času 40 dnevnega posta priljubljena osvežilna pijača. Dve najpogostejši metodi za njegovo proizvodnjo sta prevretje običajnega alkoholnega piva in filtracija.

Z vretjem že zvarjenega piva se iz njega odstrani etanol, tako pivo alkohola ne vsebuje več. Pri tem nastane težava, saj pivo nima več tako prijetnega okusa. Zato pivovarska podjetja za izdelavo brezalkoholnega piva raje uporabijo metodo filtracije oziroma obratne osmoze.

Dealkoholizacija je postopek, s katerim se alkohol odstrani iz piva. Obratna osmoza poskrbi, da se ločijo pivo, alkohol in voda, z destilacijo pa nato dosežejo, da se ločita še alkohol in voda, pri čemer pošljejo vodo nazaj k pivu. Na eni strani je visoka koncentracija piva, na drugi pa alkohola in vode. Tlačna oprema v proizvodnji z destilacijo loči vodo od alkohola, preden jo usmeri v pivo.

Nekateri pivovarji mešanico segrejejo do vrelišča alkohola in tako destilirajo paro. Alkohol vre pri nižji temperaturi kot voda, zato ga večina v tem procesu izhlapi.

Na žalost segrevanje piva razprši njegovo aromo in okuse. Vseeno napredna tehnologija omogoča segrevanje piva pri nizkem tlaku, da se ohrani okus, medtem ko alkohol izhlapeva. Metoda vakuumske destilacije daje visokokakovostne okuse piva z malo ali brez alkohola.

Pivo, ki je označeno kot brezalkoholno, lahko še vedno vsebuje malo alkohola, natančneje do 0,5 volumenskih odstotkov. Pred nakupom zato vedno preberite deklaracijo na izdelku.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja