Resnica o Rdečem gozdu v Černobilu

Pred tedni so ruske sile ob invaziji na Ukrajino zavzele območje okoli nekdanje jedrske elektrarne Černobil. Leta 1986, ob eksploziji reaktorja, so pretresljive fotografije in redki videoposnetki največje jedrske nesreče v zgodovini človeštva obšle svet in pretresle ljudi. Sevanje iz reaktorja so omejili z dvema sarkofagoma, območje okoli elektrarne pa je še danes bolj in manj nevarno. Bolj v t.i. Rdečem gozdu tik ob reaktorju.

Rdeči gozd je približno 1000 hektarov (deset kvadratnih kilometrov) veliko območje neposredno ob nekdanji nuklearki Černobil. Gre za nižinsko združbo gozdnih drevesnih vrst, ki so danes večinoma odmrle, to pa zaradi absorbcije izjemno visokih doz radioaktivnosti. Tako je območje tudi dobilo ime, po rdečih odtenkih borovcev in drugega odmrlega drevja ob reki Pripjat. Cona je še danes eno najbolj nevarnih in najmočneje radioaktivnih območij na svetu.

Osebje, ki je skrbelo za čiščenje območja neposredno po nesreči, je ozemlje Rdečega gozda tedne po nesreči zravnalo z zemljo in zasulo s peskom. Na njem so zrasla nova drevesa, ki pa ne nudijo popolne zaščite, saj je zakopani material še vedno visoko radioaktiven. Večina radioaktivnosti v Rdečem gozdu izhaja iz tal, več kot 90 %. Trenutno sta med bolj problematičnimi stroncij 90 in cezij 137, njuna razpolovna doba je 30 let. Kot pravijo strokovnjaki, bo območje nevarno še več človeških generacij.

Zakaj so se ruske sile zadrževale na območju Rdečega gozda brez zaščite, verjetno ne bomo izvedeli nikoli. Območje naj bi zasedli že februarja 2022, ko naj bi prostor uporabili kot koridor za premike svojih vojaških sil. Konec marca naj bi se iz območja umaknili, to pa zaradi znakov radiacijske bolezni. Po podatkih očividcev vojaki med gibanjem po Rdečem gozdu niso uporabljali zaščitne opreme, s težkimi vozili so v zrak dvigovali kontaminiran prah, na območju pa naj bi celo kopali jarke, kar je izpostavljenost sevanju bržkone še povečalo. Angleški časnik The Telegraph je prvega aprila, na sicer izjemno pomenljivi datum, objavil podatek, da je zaradi posledic radiacijske bolezni umrl en ruski vojak. Večino njih, ki so kazali znake bolezni, so prepeljali v Belorusijo na zdravljenje.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja