Kaj pomeni zmerno pitje alkohola oziroma alkoholnih pijač?

Po podatkih virov, ki se sklicujejo na Nacionalni inštitut za javno zdravje, je poraba alkohola na prebivalca v Sloveniji med večjimi na svetu. Slovenec popije več različnih alkoholnih pijač kot povprečni Zemljan. Kaj je zdravo oziroma zmerno pitje?

Poraba čistega alkohola v svetu naj bi na enega odraslega prebivalca znašala v povprečju 6,4 litra letno. Najvišjo povprečno porabo prebivalcev nad 15 let beležimo v Evropi, 9,8 l letno, v Sloveniji pa ga porabimo še več, 10,5 l čistega alkohola na prebivalca letno. Ta številka se je zadnja leta sicer nekoliko zmanjševala, a naj bi se zaradi vpliva epidemije znova povečala (podatke še čakamo).

V Sloveniji naj bi nezdravo oziroma prekomerno pil vsak deseti odrasli prebivalec, škodljivi oziroma škodni učinki odpravljanja posledic prekomernega pitja pa so večji od pozitivnih ekonomskih učinkov prodaje alkoholnih pijač. Težave s prekomernim pitjem alkoholnih pijač tako zadevajo vse državljane, ne le pivce in manjši delež stroke, ki se z njimi ukvarja. V letu 2016 je povprečen Slovenec na leto spil 87 l piva, 48,4 l vina in 2,1 l žganih pijač.

Kaj je zmerno pitje alkohola?

Meja, ki loči zmerno oziroma še sprejemljivo pitje alkoholnih pijač od prekomernega prenažiranja, je od letnega popitega povprečja znatno nižja.

Količino alkohola, še dopustnega za dnevno oziroma tedensko uživanje, so strokovnjaki določili glede na merico alkohola (ta se izrazi v 10 g čistega alkohola), vrsti alkohola in spolu. Količine niso priporočene, temveč pomenijo še sprejemljivo maso zaužitega alkohola, da telesu odraslega človeka ne bi povzročil resnih težav.

Zmerno pitje za moške pomeni, da v obdobju enega tedna ne zaužijejo več kot 14 meric čistega alkohola. Za ženske je količina še nižja, in sicer 7 meric. Za moške to pomeni, da v enem tednu ne smejo popiti več kot dve buteljki vina ali 7 steklenic piva ali 4 dcl žganih pijač ali 3,5 l mošta. Za ženske se omenjene količine prepolovijo.

Pomembno je tudi zavedanje, da to velja za razpršeno tedensko uživanje, ne enkratno. Ob enkratnem pitju ne smemo prekoračiti priporočila, ki je pol litra vina ali 2 in pol steklenici piva ali 1,5 dcl žganih pijač ali 1 l mošta (za ženske se količine prepolovijo). Da se telo lahko očisti strupov, pa velja pravilo, da vsaj 1 ali 2 dneva v tednu alkohola ne pijemo.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja