Kako pravilno zakuriti taborni ogenj

Pri postavljanju tabornega ognja so pomembne le tri stvari: uporaba suhega materiala, zadostna vročina in zadostna količina kisika.

Taborni ogenj zna pravilno zakuriti vedno manj ljudi. Da ne boste med njimi, smo pripravili nekaj osnovnih navodil.

Najprej poskrbimo za ustrezno mesto, ki naj bo na ravnem in odmaknjeno od vnetljivih snovi, denimo večjega kupa slame, trave, vejevja. Očistimo tla in jih ogradimo z manjšim kamenjem. Pripravimo se na zbiranje netila in kuriva.

Osnovni material
Taborni ogenj je prijeten in pomirjujoč

V bližnji okolici najdemo primerno količino netiva, snovi, ki bo pomagala, da bomo ustvarili prvi plamen z dovolj veliko močjo, ki bo nato vžgal kurivo. V ta namen poiščemo tanke, suhe vejice grmovnic, suh mah, lišaje in drobne kose suhega lubja, manjše veje. Zložimo jih na bodoče kurišče, ločeno po velikosti.

Zberemo suhe veje, ki naj bodo debele za moški palec. Prelomimo jih na dolžino 50 cm; če pri tem lepo počijo, pomeni, da so primerno suhe in pripravljene za gorenje. Naberemo tudi debelejše veje in les v debelini moške roke in stegna. Te bomo naložili na ogenj kasneje, ko bo dovolj močan.

Kurjenje

Pripravimo kresilo, vžigalice ali vžigalnik. V zavetju roke ali druge primerne zastirke prižgemo suho netivo. Počasi nalagamo večje kose netiva, da se plamen okrepi in dobi obliko. Pomagamo mu z zmernim dovajanjem kisika, kar storimo s pihanjem v žerjavico (če se netivo ne vžge takoj v obliki plamena). Počasi dodajamo drobne vejice in suhe kose lubja.

Ko se ogenj razplamti v velikosti nogometne žoge, nanj naložimo suhe vejice v debelini moškega palca. Počakamo, da zagorijo in pričnejo tvoriti žerjavico. Takrat začnemo z nalaganjem debelejših vej in polen. Namig: če debelejši les ni povsem suh, ga lahko osušimo ob tabornem ognju.

Ogenj zavarujemo pred vetrom tako, da ga zaščitimo s kamenjem ali pa ga že na začetku postavimo na zavetrno mesto. Če je v naravi razglašena požarna ogroženost, odprtega ognja ne smemo zakuriti! Prav tako ne smemo kuriti povsod, kjer je to prepovedano (parki, rezervati, …).

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Kako pravilno zakuriti taborni ogenj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja