Imamo slabo novico za …

… vse tiste, ki želijo ponarediti ribolovno dovolilnico. S sistemom, preko katerega poteka nakup na www.ribiskekarte.si, namreč to ni mogoče! Te zanima več o tem? Preberi blog v nadaljevanju.

Kljub temu, da ponarejanje ni nič kaj gentlemansko, poleg tega pa je tudi nezakonito, dobivamo od ribiških prijateljev s terena podatke o poskusih ponarejanja ribolovnih dovolilnic v fizični obliki. Ta nečedna dejavnost se največkrat zgodi tako, da kupi ribič dovolilnico v gostilni in z njo lovi, nato pa spremeni datum in se odpravi ponovno za vodo. Če mu je prodajalec še posebno naklonjen, morda dobi prazno dovolilnico in jo uporabi večkrat zaporedoma. Priča smo različnim metodam izogibanja odgovornosti, od sprenevedanja pri uporabi navadnih svinčnikov, do pisanja z različnimi kemičnimi pisali, ki pod posebnimi pogoji izgubijo pigment in postanejo nevidni. Čuvajske službe so obremenjene in pogosto se zgodi, da posameznega ribiča, ki lovi, sploh ne preverijo podrobno. Ribič uspešno izkorišča stanje, RD pa je seveda oškodovana.

Kako zadeva poteka na spletu

Ribolovnih dovolilnic, ki so na voljo na portalu RibiskeKarte.si, NI MOČ ponarediti! Za to skrbi večstopenjska oblika preverjanja identitete kupca in nadzora nad nakupom. Najprej dodeli sistem vsaki izdani dovolilnici posebno kodo. Dovolilnica se pojavi v zavarovani bazi podatkov, ki je takoj na voljo pooblaščenim osebam, to pa so ribiški čuvaji posamezne RD in njeno vodstvo. Ob uspešnem nakupu sistem samodejno pošlje e-mail oziroma SMS sporočilo o identiteti kupca, revirju in tipu izdane ribolovne dovolilnice. Aktivni ribiški čuvaji že vnaprej vedo, kdo bo lovil in kje. Ob preverjanju na terenu čuvaji potrdijo kodo z ribolovne dovolilnice. Kakršnokoli kasnejše spreminjanje podatkov na dovolilnici, kopiranje, razmnoževanje in podobni posegi v celovitost dovolilnice ni mogoče. Če bi ribič dovolilnico poskusil uporabiti v prihodnosti, bi to ribiški čuvaj ob pregledu ugotovil, saj ga o neskladnosti takoj opozori sistem, ki deluje v ozadju.

Kaj pravi zakon

Ni odveč poudarek, da je ribolovna dovolilnica uradni dokument (listina), njegovo ponarejanje pa ima znake kaznivega dejanja. Prestopek, ki nastane v tem primeru, torej ni običajen prekršek in se obravnava po Kazenskem zakoniku RS. Glede ponarejanja listin ta v 251. členu pravi: »Kdor ponaredi listino ali spremeni pravo listino, zato da bi se taka listina uporabila kot prava, ali kdor ponarejeno ali spremenjeno listino uporabi kot pravo, se kaznuje z zaporom do dveh let.« Pozor: kaznuje se tudi poskus ponarejanja.

Nečedni posli se bržkone ne splačajo. Manj bo nedovoljenih praks ob vodi, bolj bodo ribiške družine lahko skrbele za svoj ribiški okoliš. To pa je dobro za vse, ribe in ribiče! Če te zanima več o tem, kako poteka nadzor nad pravilnostjo uporabe ribolovnih dovolilnic, kupljenih preko portala RibiskeKarte.si, napiši v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Imamo slabo novico za …

  • pri 8:19
    Permalink

    Pravi športni ribolov je tisti ribolov, kjer ribič spoštuje pravila upravljavca in pogojev za ribolov. Mednje sodi tudi kupljena ribolovna dovolilnica. Z vsako zlorabo postajamo vsi oškodovani. Tako RD zaradi izpada prihodka in odlova nekontroliranega št. rib, člani, ki ostanejo brez rib in načenjajo debate, kdo “krade” ribe in nenazadnje tudi tisti ribič – krivolovec, ki je “grešil”, saj ga bo slaba vest, da je storil nezakonito dejanje zagotovo pekla, če ne tu pa “tam zgoraj”.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja