Domači bojliji – drugi del

V prejšnjem blogu smo pisali o dveh splošnih recepturah za izdelavo domačih bojlijev. Tokrat vam predstavljamo še tretjo, ki smo jo pospremili z nekoliko natančnejšim opisom. Domači bojliji morda ne bodo tako lepi kot kupljeni, boste pa z njimi lahko zelo dobro lovili. Pa še cenovno so ugodni.

Arome za bojlije lahko kupiš v bolje založeni ribiški trgovini.
Arome za bojlije lahko kupiš v bolje založeni ribiški trgovini.
Aroma po želji

Izdelava je pravzaprav zelo preprosta. Za začetek vam svetujemo, da se domače izdelave lotite le, če imate veliko dobre volje, smisel za čistočo in nekaj pripomočkov. Potrebovali bomo tehtnico, posode, zajemalko, kuhinjsko sito, žlico, vilico in električni mešalnik.

Izdelali bomo dober kilogram bojlijev, za kar bomo najprej uporabili osnovo, ki je sestavljena iz 50 dag koruzne moke in 50 dag zdroba iz pšenice durum (angleži rečejo temu semolina – iskanje ustreznega prevoda v slovenski jezik je prava nočna mora). Suhi mešanici dodamo pol žličke barvila v prahu po želji (kupujemo jedilno barvilo) in dobro zmešamo. V suho mešanico dodamo tekočo aromo po želji, denimo koncentrirano aromo mleka, sadno aromo, aromo piščanca in podobno. Uporabimo le 10 ml za kilogram suhe mešanice! Zraven dodamo še 600 ml zmešanih kokošjih jajc, ki smo jih poprej precedili skozi kuhinjsko sito. Vse skupaj dobro premešamo z vilico ali podobnim kuhinjskim pripomočkom. Dobimo maso, ki je na otip podobna testu in je barve našega barvila. Zmes gnetemo toliko časa, da je primerno gnetljiva.

Pri izdelavi bojlijev uporabimo barvila, ki so namenjena za prehrano ljudi.
Pri izdelavi bojlijev uporabimo barvila, ki so namenjena za prehrano ljudi.

Iz mase oblikujemo neenakomerno klobaso in jo dobro pretolčemo. Zaradi glutena bo postala vedno bolj lepljiva. Maso oblikujemo na ravni in gladki podlagi. Klobaso vtaknemo v posebno pištolo za izdelavo končnih klobasic. Te nastavimo na model za izdelavo bojlijev in dobimo lepe in dišeče bojlije, ki jih moramo še skuhati. Za kuhanje pripravimo primerno količino vode. Ko voda zavre, vanjo vsujemo bojlije, premešamo, da se premikajo, in pokrijemo posodo. Bojlije kuhamo minuto ali največ dve; ko priplavajo na površje vode, so skuhani. Posušimo jih in pripravljeni so za ribolov.

Bojliji na osnovi ribje moke

V mešanico stresemo 40 dag ribje moke, 30 dag pšeničnega zdroba in 30 dag koruzne moke. Vse skupaj temeljito presejemo in premešamo v vreči, posodi ali drugi zaprti pripravi. Dodamo 600 ml zmešanih kokošjih jajc in 10 ml lososovega olja. Premešamo, da se sestavine povežejo. Pomembno je, da s prsti občutimo, da masa ni lepljiva – bojliji se ne smejo lepiti med seboj. Ponovimo postopek s kuhanjem ter sušenjem in naši bojliji so pripravljeni za ribolov.

Za bojlije na osnovi olj je odlično lososovo olje. Uporabimo ga v majhnih količinah!
Za bojlije na osnovi olj je odlično lososovo olje. Uporabimo ga v majhnih količinah!

Če bojlijev še nisi pripravil doma, je zdaj pravi čas, da se lotiš tudi tega. Izdelava ni zahtevna, dva super recepta sta napisana zgoraj. Potrebuješ le čas in nekaj dobre volje. Ne pozabi nam sporočiti, kako ti je uspela izdelava domačih bojlijev in kaj si lepega ujel z njimi.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri pisanju bloga smo uporabili naslednje vire:

• trgovina.mercator.si
• trgovina.zito.si
• alcarpone.com
• images-iherb.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja