Ganljiva fotografija: od dlje Zemlje še niste videli

Vedno znova občudujemo fotografijo, na kateri se vidi Zemlja, fotografirana iz najbolj oddaljenega kotička vesolja doslej. Na njej lahko vidimo modri planet le kot bledo modro piko v črti, ki je na Voyagerjevem portretu sončnega sistema najbolj desno. Zemlja v velikosti enega piksla nas spomni, kako majhni in nepomembni smo.

Zemljo oziroma njeno fotografijo iz leta 1990 so poimenovali “bleda modra pika”. Gre za fotografijo našega planeta, ki jo je 14. februarja 1990 posnela vesoljska sonda Voyager 1 z rekordne razdalje približno 6 milijard kilometrov! Fotografija je sicer del serije slik našega sončnega sistema.

Kot je tedaj dejal astronom Carl Sagan, so Zemljo prvič videli od tako daleč in le kot bledo modro piko. Pred več kot tridesetimi leti se je vesoljsko plovilo Voyager, še danes najbolj oddaljen človeški objekt od Zemlje, obrnilo in fotografiralo svoj domači planet. Podoba, ki jo je posnelo plovilo, prikazuje “samoten objekt v veliki kozmični temi”, postala pa je tudi ena najbolj znanih fotografij, nastalih tekom raziskovanja vesolja.

Foto: Voyager (po The Times)

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja