Sredstva za zmanjševanje odsuna lovskega orožja

Problem odsuna pri lovskem orožju je star toliko kot orožje samo. Ob eksploziji polnitve v naboju pride do sprostitve ogromne sile, ki se v obliki kinetične energije večinoma usmeri stran od strelca. Po 3. Newtonovem zakonu, akcija – reakcija, se zaradi gibanja izstrelka in izpušnih plinov del energije usmeri tudi nazaj. Temu rečemu odsun, ki ga čuti lovec.

Najpogosteje ga strelec s puško, če seveda strelja po pravilih, občuti v predelu ramena. Tam namreč leži puškino kopito. Ker odsun zmanjšuje strelčevo natančnost, je potrebno veliko vaje z enim in istim orožjem, da ga lovec “začuti” in s pomočjo lastne mišične mase kompenzira odsun oziroma vodi puško tako, da ob strelu ne bo prevelikih odstopanj.

Poleg vaje pa obstaja še nekaj načinov, s katerimi ublažimo odsun. Tako bo vaja s puško enostavnejša, streli pa natančnejši. Nekaj izdelkov, ki kompenzirajo odsun, so gumirano puškino kopito, kick stop, magnaport in različne plinske zavore. Pri prvem gre za posebno gumo različne debeline in mrežaste strukture, ki odsun ublaži povsem mehansko. Debelejša kot bo ta guma na kopitu, manj bomo eksplozijo čutili na rami, seveda le do neke mere.

Pri sistemu kick stop gre za iznajdbo enega od nemških proizvajalcev. V kopito puške vgradijo posebno cev oziroma valj, ki naj bi zmanjšala odsun za kar 20 %. Druga uporabna zadeva je kompenzator plinov. Sistem luknjic odvaja pline, kar sicer poveča glasnost poka, a zmanjša odsun (od približno 20 do približno 30 %). Pri sistemu magnaport gre za izdelke proizvajalca magnaport in drugih proizvajalcev, ki puškino cev preluknjajo ob njenem ustju. Dejanski učinek na kompenzacijo odsuna je manjši kot pri kompenzatorju (od 15 do 20 %), a je med lovci priljubljen.

Seveda pa je vse odvisno v prvi vrsti od konstitucije strelca, vrste strela (recimo strel z mize bo povzročil večji odsun kot če streljamo stoje) in same teže puške. Našteli smo nekaj možnosti za zmanjšanje odsuna. Katere lahko uporabite pri vaši puški, preverite pri vašem puškarju.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja