DUMLL – BAG in POSTRANICA

BAG  (Frank Sawyer Killer Bug) Legenda o tej famozni muhi se je začela davnega leta 1930. Izdelal in z njo seveda lovil je Anglež Frank Sawyer, znani muhar in pisec knjig, med drugimi tudi prve knjige o ličinkarjenju z naslovom ‘Nymphs and the Trout’. Takratje bila, in je še vedno, ena najbolj smrtonosnih in produktivnih ličink na svetu, tako pri lovu lipana, kot pri lovu vseh drugih rib. Njena slava se je hitro širila med ribiči, vse pa je bilo pogojeno z uporabo posebne prejice, med vezanjem telesa tega posnetka z imenom »Chadwick’s 477«. Še danes se domneva, da brez te volnice, ki jo je izdelovala mala predilnica J&P Coats Ltd in je žal propadla 1965 leta, ne bi bilo te muhe in njene slave. Ne bom vam govoril o tem, da so muharji plačevali astronomske vsote za košček te znamenite volne, po propadu predilnice, dokler niso stopili v akcijo Američani in izdelali nadomestek, ki danes velja za ravno tako uspešnega, kot original.

Killer bug

Torej za tiste, ki ne poznate te muhe, pobrskajte malo po netu in našli boste marsikaj zanimivega, da o skoraj neverjetnih zgodbah, o lovu z njo, ne govorim. Ena najbolj znanih je tista, ko je Sawyer, na povabilo princa Quadta obiskal njegova Bavarska posestva in medtem, ko so tam zaposleni ribiči z elektriko odlavljali »plevel« (manjvredne ribe, med katere je takrat štel tudi lipan) iz vodotokov, je Sawyer lovil na svoj »Killer bug« in na koncu dneva je bil gostitelj precej začuden, ko je ugotovil, da je Frank ujel tri krat toliko rib, kot njegovi ribiči z elektriko. Zanimiv podatek, če je zgodba seveda resnična? Kakorkoli, muha je uspešna pri lovu lipanov, zatorej jo morate imeti v svoji muharski škatlici, če je le mogoče. Za enkrat se dobi ustrezni material samo preko spleta, ker v naših ribiških trgovinah te muhe še nisem opazil. Res pa je, da zadnje čase bolj poredko zaidem tja, ker se danes vse dobi po spletu, pa še ceneje je.

Znamenita prejica

POSTRANICA – posnetek malega rakca Gammarusa, sem že omenil pri lovu postrvi, tako da se nebi ponavljal, edino dodal bi, da sem posebno pri lovu lipanov izredno dobro lovil na domišljijske vzorce teh malih rakcev in na oranžno, svatovsko barvo, ki jo postranice oblečejo v času paritve. Prav tako, kot pri lovu postrvi, je ta mali posnetek uporaben pri vseh načinih ličinkarjenja, brez ali z vodenjem. Zapomnite si samo dejstvo, da ga morate voditi tik nad dnom, vse kar je višje bo kronano z neuspehom. Ker se lipani prav radi držijo v čisto nizki vodi in v brzicah, naj bodo vaši posnetki zvezani na manjše številke trnkov 14, 16 in manj. Lipani imajo, tako kot postrvi, zelo radi postranice, ker so lahko dostopen vir energije in so na razpolago preko celega leta, torej so zato uporabne, pri lovu na njih, vso lipansko sezono. Posebno so zastopani v velikih množinah na naših kraških vodah, ker so vode bogate s kalcijem, ki je eden od osnovnih materialov v njihovem razvoju. Včasih se zgodi, da so lipani tako osredotočeni na ta vir hrane, da kaj drugega sploh ne poskusijo. Mislite na to, ko boste v prozorni vodi opazovali kakega večjega predstavnika vrste, pri dnu in vam bo zavrnil že vašo dvajseto ličinko ob enem pa se bo na polno hranil.

Postranica

Lep pozdrav,

Vladimir Miki Mikec

 

 

3 thoughts on “DUMLL – BAG in POSTRANICA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja