Bi kupili vilo za pol milijarde evrov?

Verjetno ni veliko ljudi na svetu, ki bi si jo lahko privoščilo. Na nedavni dražbi pa zanjo ni bilo zanimanja, udeležil se je ni niti ultra bogati Bill Gates. Za katero vilo sploh gre in zakaj je njena cena tako visoka?

Stavbo sicer imenujejo vila Aurora, vendar ji bolje pristoji naziv palača, saj se razprostira na kar 2800 kvadratnih metrih, v višino pa meri šest nadstropij. Okoli vile, ki stoji v središču Rima, je urejen vrt, v njem pa številne umetnine. Še več jih je v notranjosti stavbe, zaradi česar je njena cena na nedavni dražbi poskočila v nebo – zanjo so zahtevali neverjetnih 500 milijonov evrov. Eden od razlogov, zakaj je bila izklicna cena tako visoka, je freska na stropu viline dvorane. Ne kar ena, temveč umetnina slavnega Caravaggia, eno njegovih prvih del.

Ker prva dražba ni bila uspešna, jo bodo ponovili, tokrat za nižjo izklicno ceno. Javnost je ob prodaji ogorčena in celo s peticijo zahteva, da vilo odkupi italijanska vlada. Ta ima tudi predkupno pravico, a težava je v njeni ceni, predstavlja namreč kar četrtino letnega proračuna ministrstva za kulturo.

Prvotno je bila vila last italijanskega plemiča, po njegovi smrti pa je v njej živela njegova (tretja) vdova. Otroci iz prvega zakona vilo prodajajo, saj so stroški vzdrževanja previsoki, stavba pa je prevelika in bolj primerna za hotel ali kulturne dejavnosti.

Foto: NYT

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja