Rekordno segrevanje oceanov

S temperaturami pod lediščem, ki te dni vladajo v Sloveniji, hitro pozabimo na dogajanje v svetu, ki je vedno močnejše zlasti v zadnjih letih in nikoli ne počiva – globalno segrevanje. To ima izjemen vpliv predvsem na oceane, kako velik, pišemo v nadaljevanju.

Strokovnjaki trdijo, da je za segrevanje svetovnih morij odgovoren človek. Oceani se pospešeno segrevajo zaporedoma že šesto leto zapored, lani, v 2021, pa so se segreli najbolj doslej v celotni zgodovini merjenja. Morja se najbolj segrevajo v zgornjem sloju, debelem do 2 km, zato pa naj bi bila odgovorna podnebna kriza oziroma človek s kurjenjem fosilnih goriv in dvigom ogljikovega dioksida v ozračju.

Topli oceani predstavljajo pospešek za nastanek močnih neviht, hurikanov in ekstremnega deževja. Hranijo namreč ogromno energije, predvsem pa pospešujejo taljenje ledu na polih. Zaradi povišanih temperatur izumirajo številni habitati, predvsem so ranljivi koralni grebeni. Segrevanje se bo nadaljevalo vse dokler ne dosežemo podnebne nevtralnosti.

Foto: Unplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja