Kako kaže s koronavirusom pri nas

V četrtek so neuradno znova zabeležili nekaj manj kot 10.000 novih okužb s koronavirusom, med katerim pa, za razliko do Pomurja in Podravja, večino predstavlja različica omikron. Zaradi obsežnih testiranj PCR so laboratoriji polno obremenjeni.

Nekoliko bolje nam kaže glede hospitalizacij. Trenutno potrebuje bolnišnično zdravljenje 580 bolnikov, od začetka pojava bolezni covid-19 pa je za njenimi posledicami umrlo 5732 ljudi. Število hospitaliziranih je na približno enaki ravni kot lani prvi teden aprila. Upanje zbuja dejstvo, da ima različica omikron hitrejšo inkubacijsko dobo. Kljub visokemu številu okuženih jih razmeroma malo potrebuje bolnišnično zdravljenje.

Največ aktivno okuženih je trenutno v Osrednjeslovenski regiji, a tam prebiva tudi največ ljudi, zato je bolj smiselno pogledati aktivne okužbe na 100.000 prebivalcev. Najbolj obremenjene so Gorenjska regija, Goriška in Osrednjeslovenska, sledijo Primorsko-Notranjska, JV Slovenija in Savinjska. V Osrednjeslovenski regiji je okuženih 5215 oseb na 100.000 prebivalcev, v Pomurski pa več kot pol manj, 2072.

14 dnevna pojavnost virusa je največja pri nas, v Franciji, na Islandiji, Irskem, Danskem in Portugalskem. Visoka je tudi v Belgiji, Črni Gori, Španiji, Italiji, Švici in na Norveškem. Iz Francije medtem sporočajo, da bodo na začetku februarja sprostili nekatere ukrepe, med drugim obvezno nošenje mask na prostem in kapacitete za športne in kulturne prireditve.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja