Kako spraviti umetno muho do dna?

Ribe se večji del življenja držijo pri dnu, kjer se tudi najpogosteje prehranjujejo. Muharji se med ribolovom soočajo z večno dilemo, kako muho ustrezno spraviti do rib. To vprašanje je še posebej aktualno, ko lovimo v globoki vodi ali kadar je vodni tok močnejši in nam naš posnetek dviguje. V nadaljevanju je nekaj zanimivih pogledov na to, kako umetno muho spraviti čim bližje ribam oziroma k dnu.

Uporabimo obtežene posnetke ličink

Na muho v prvi fazi njene izdelave navijemo svinčeno ali kakšno drugo težko nit, ki jo nato prekrijemo s perjem, kosmičjem in podobno. Muha je obtežena, kar pa dostikrat ni dovolj, da bi povsem dosegli globoko dno.

Uporabimo posnetke ličink z volframovo kroglico

Poleg obtežitve telesa lahko uporabimo tudi volframovo kroglico, ki jo namestimo na želeni del hrbtišča trnka. Muha postane še težja, a se pod vodo ne obnaša naravno. V počasnejših vodotokih se zgodi, da muha nenavadno poskakuje, kar lahko ribo odvrne od prijema. Takšne muhe navadno uporabljamo v bolj prezračenih revirjih, kjer je vodni tok hitrejši in ustvarja veliko pene. Tam ribe dostikrat niso tako pozorne na detajle muhe.

Obtežimo trnico

Tam, kjer je to dovoljeno, si lahko pomagamo s svinčeno šibro na trnici. Svinčeno šibro ustrezno odmaknemo od muhe, da ne bi odvračala rib od prijema. Dodatna obtežitev prevrvice je elegantna rešitev, ni pa dovoljena povsod. Pred uporabo šiber vedno preverite veljavna pravila za ribolov.

Uporabimo tanjšo predvrico / trnico

Ozadje rešitve je povsem preprosto in sloni na fizikalnih zakonih. Če uporabimo tanjšo predvrvico / trnico, ima ta manj premera, kar se pozna na zmanjšanem uporu vode, ki deluje nanjo. Muha lažje in hitreje potone. Nasvet je primeren za počasnejše vodotoke, kjer vidimo ribo, ki jo lovimo. Tako tudi lažje kontroliramo položaj umetne muhe in ocenimo, ali bo oprema zdržala pri pobegih (večje) ribe.

Mečemo proti toku

Takšen ribolov se vedno obnese, saj splašimo manj rib, kot če lovimo s tokom navzdol. Pri metih proti toku vzporedno z umetno muho tone tudi predvrvica, kar se pozna na končni globini, ki jo z vabo dosežemo. Takšen način ribolova je mogoč povsod tam, kjer nam obvodne ovire ne onemogočajo neoviranega muharskega meta.

Lovimo bližje sebi

Če lovimo bližje, enostavneje nadziramo položaj muhe in predvrvice. To dostikrat naredimo s kretnjo roke in premikom ribiške palice. Ribolov na blizu je primeren za revirje, kjer ribe niso tako plašne, predpogoj za takšen uspešen ribolov pa je primerna maskirna obleka ribiča in njegovi zelo subtilni gibi ob vodi.

Podaljšamo predvrvico

Ideja je povsem enostavna, le ribiči se je ne lotevajo tako pogosto, kot bi morda menili na prvi pogled. S podaljšanjem predvrvice imamo večje možnosti za ulov, saj ribe ne plašimo s togo muharsko vrvico. Prav tako pa muha enostavneje in hitreje tone. Podaljšanje predvrvice se obnese skorajda na vseh vodotokih, kjer imamo dovolj prostora za neoviran muharski met. Z zelo dolgo predvrvico, na koncu katere namestimo trnico z muho, se vaba obnaša naravneje kot sicer. Tako imamo tudi možnosti za ulov precej večje.

Lovimo brez indikatorja prijema

Vse, kar dodatno namestimo na muharsko vrvico in predrvico, preprečuje muhi, da bi neovirano tonila k dnu. Če s predvrvice odstranimo indikator prijema, bo muha tonila lažje in hitreje.

Uporabimo muharsko vrvico s potapljajočim končnim delom

Ideja je dobra, če smo že vešči muharskega meta in vodenja umetne muhe. Največkrat bo prišla v poštev na večjih vodotokih, kjer so globine velike in imamo dovolj manevrskega prostora za neoviran met. Muharske vrvice s potapljajočo konico uporabimo pri ličinkarjenju z zelo velikimi posnetki ličink in s potezankami.

Dober prijem ti želi ekipa RibiškeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • trout-grayling-flies.com
  • Fishtales Outfitting

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Kako spraviti umetno muho do dna?

  • 26/02/2019 pri 14:23
    Permalink

    Hvala za predloge. To bom uporabil letos na Bohinjskem jezeru, kjer sem lani le nemocno opazoval 50+ lipane cisto pri dnu.

    Odgovori
    • 26/02/2019 pri 14:40
      Permalink

      Zdravo Janez, hvala za komentar. Javite nam, če so se vam predlogi obrestovali. Prav tako se priporočamo za fotografijo z vašega ribolova. Dober prijem!

      Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja