Koliko zlata je na/v Zemlji?

Težko je natančno določiti količino zlata v zemeljski skorji, saj je razpršeno na različnih lokacijah in oblikah, velik del pa ostaja neodkritega. Znanstveniki ocenjujejo, da je v zemeljski skorji približno 197.576 ton zlata. Pomembno je omeniti, da se to število nenehno spreminja z odkrivanjem novih nahajališč in z napredkom tehnologije, ki omogoča pridobivanje zlata iz prej nedostopnih virov.

Zlato je kemični element s simbolom Au in atomskim številom 79. Je mehka, gosta, rumena kovina, ki jo ljudje že tisočletja cenimo zaradi njene redkosti, lepote in uporabnosti. Zlato je eden najmanj reaktivnih kemičnih elementov, kar pomeni, da ne korodira ali potemni kot mnoge druge kovine. Je tudi odličen prevodnik električne energije in se uporablja v številnih oblikah, vključno z nakitom, elektroniko, zobozdravstvom in valutami.

Zlato je v zemeljski skorji relativno redko in ga pogosto najdemo v majhnih koncentracijah v kamninah in prsti. Kovino je mogoče pridobiti iz teh virov z različnimi kemičnimi in fizikalnimi postopki, vključno z izpiranjem s cianidom, taljenjem in gravitacijskim ločevanjem. Zaradi svoje redkosti in edinstvenih lastnosti je bilo zlato v človeški zgodovini dragoceno in zelo iskano blago.

Zlato je mogoče izdelati v laboratoriju s postopkom, imenovanim jedrska transmutacija. To vključuje spreminjanje atomske strukture drugega elementa, da se ustvarijo atomi zlata.

Ena od metod ustvarjanja zlata z jedrsko transmutacijo je uporaba pospeševalnika delcev za bombardiranje atomov drugih elementov z visokoenergijskimi delci. To lahko povzroči, da se jedra atomov razpadejo ali združijo in ustvarijo nove elemente z različnim številom protonov. S skrbnim nadzorom energije in poti delcev lahko znanstveniki ustvarijo atome zlata iz drugih elementov, kot so živo srebro, platina ali bizmut.

Vendar je pomembno opozoriti, da proces ustvarjanja zlata z jedrsko transmutacijo trenutno ni ekonomsko izvedljiv v velikem obsegu. Stroški opreme in energije, potrebne za proizvodnjo zlata na ta način, so trenutno veliko višji od vrednosti ustvarjenega zlata. Zato se zlato še vedno primarno pridobiva z rudarjenjem in črpanjem iz naravnih virov.

Koliko je srebra v primerjavi z zlatom?

Skupna količina srebra v zemeljski skorji je ocenjena na okoli 1,7 milijona ton, kar je bistveno več od ocenjene količine zlata, ki znaša približno 197.576 ton.

Medtem ko sta zlato in srebro dragoceni kovini, ju najdemo v različnih koncentracijah in v različnih geoloških formacijah. Srebro pogosto najdemo v povezavi z drugimi minerali, kot so svinec, cink in baker, medtem ko je zlato običajno v kremenovih žilah ali naplavinah.

Omeniti velja tudi, da je količina zlata in srebra v zemeljski skorji razmeroma majhna v primerjavi z drugimi elementi. Na primer, aluminij je najbolj razširjena kovina v zemeljski skorji, saj predstavlja približno 8 % njene sestave.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja