Ali je dodatek jedem MSG res strupen?

MSG je kratica za monosodium glutamate oziroma po naše mononatrijev glutamat, umetno sintetizirano začimbo, ki je širši javnosti bolj znana pod imenom umami. Ta peti okus, ki ojača in izboljša marsikatero jed, tradicionalno uporabljajo v kitajski kuhinji. Ali je MSG res strupen ali gre le za neškodljiv dodatek?

MSG je na videz soli podobna začimba, ki jo pridelujejo v za to namenjenih laboratorijih. Tradicionalno izvira iz Japonske, kjer so MSG leta 1909 tudi patentirali. Hrani da mesnat, slankast in močan okus. V močnih dozah je neprijetnega okusa, ugodje povzroči v manjši dozi in v kombinaciji s soljo (NaCl). MSG se nahaja tudi v naravi, predvsem v paradižniku, sirih in drugih podobnih živilih.

V poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bil MSG na udaru kritik, saj naj bi bil strupen – dodajali pa so ga, kot to počnejo še danes, k juham, solatnim prelivom, v kitajsko hrano in celo pomfri. V tem obdobju so ga tako kritizirali, da so MSG nekatere restavracije celo črtale s svojih jedilnikov.

Toda raziskovalci niso našli jasnih dokazov o povezavi med MSG in različnimi bolezenskimi simptomi reakcije oziroma t.i. MSG kompleksa (glavobol, rdečica, potenje, visok pritisk ali zategnjenost obraza, pomanjkanje občutka – otrplost, mravljinčenje ali pekoč občutek na obrazu, vratu in drugih predelih, palpitacije srca, bolečina v prsnem košu, slabost).

Raziskovalci priznavajo, da ima lahko majhno število ljudi kratkotrajne reakcije na MSG. Simptomi so pogosto blagi in jih ni treba zdraviti. Edini način, da preprečite reakcijo, je, da ne jeste hrane, ki vsebuje MSG.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja