Zajčje uho – vsestranska in učinkovita umetna muha

Zajčje uho (angl. Hare’s Ear) je razmeroma enostavna in izjemno lovna umetna muha, s katero bomo nizali lepe uspehe skozi celotno muharsko sezono. Zagotovo ne sme manjkati v nobeni muharski škatlici! V enem od starejših blogov je o muhi že pisal Vladimir Mikec Miki, a tokrat vam ponujamo poleg opisa tudi recepturo in fotografije posameznih korakov izdelave te umetne muhe. Različic zajčjih ušes je zelo veliko, tudi v tokratnem blogu vam ponujamo le eno izmed njih.

9a (Small)
Različica zajčjega ušesa iz veveričjega kosmičja in z volframovo kroglico je vsestranska in izjemno lovna umetna muha.

Zajčja ušesa so razmeroma stare umetne muhe. O tem, kdo je avtor prvih zajčjih ušes, krožijo deljena mnenja. Nekateri viri pripisujejo zasluge za avtorstvo vezalcu Jamesu Ogdenu. Dejstvo je, da so s takšnimi muhami že lovili na začetku 19. stoletja, seveda pa takrat še niso poznali kroglic iz volframa, medenine ali drugih podobnih snovi.

Zajčja ušesa so izjemno učinkovita, saj oponašajo široko paleto podvodnih žuželk, od ličink majevk (Ephemeroptera), mladoletnic (Trichoptera) do nekaterih vrst prodnic (Plecoptera) in dvokrilcev (Diptera). Prav njenemu vsestranskemu videzu se moramo zahvaliti, da je tako lovna.

Kot pove že ime, potrebujemo za izdelavo te muhe zajčje kosmičje (angl. dubbing), ni pa nujno. Tudi sicer je receptur za izdelavo zajčjih ušes zelo veliko. Za njeno izdelavo lahko uporabimo različne materiale, le oblika ličinke naj bi v osnovi ostala enaka. V zadnjem času je daleč najbolj priljubljena muha zlato porebrano zajčje uho (angl. The Gold Ribbed Hare’s Ear). O slednjem piše v blogu tudi Mikec. Sami raje zvežemo takšno, pri kateri uporabimo veveričje kosmičje namesto zajčjega. Veveričje nam je všeč, ker je v mešanici dovolj puha, hkrati pa tudi ščetinaste dlake, ki po tem, ko muho skrtačimo, lepo izstopi in oblikuje polno razmršeno telo.

Za izdelavo bomo potrebovali:

• trnke (v našem primeru smo uporabili trnke #12 proizvajalca Hayabusa),
• veveričje kosmičje v naravnih odtenkih (uporabite lahko tudi rjavo, olivno, kremno barvo …),
• čop fiber iz fazanovega repnega peresa,
• volframovo kroglico,
• tečajko z nitjo (v našem primeru smo uporabili črno nit debeline 10/0 proizvajalca Traun),
• tanko žico črne barve,
• ostre škarjice,
• vozlač,
• vodoodporni flomaster črne barve (po želji, če želimo pobarvati hrbet iz fiber fazanovega repnega peresa).

Postopek izdelave (kliknite na posamezno fotografijo in si oglejte besedni opis):

Obtežena zajčja ušesa so odlična za ribolov v napetih spomladanskih vodotokih. Do začetka sezone je še nekaj tednov in časa imamo dovolj, da si zvežemo primerno količino teh vsestranskih in lovnih posnetkov ličink.

Kakšne pa so vaše izkušnje z zajčjimi ušesi ali drugimi posnetki ličink za spomladansko muharjenje?

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

3 thoughts on “Zajčje uho – vsestranska in učinkovita umetna muha

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja