PZMS – Pisanec + zaključek

PISANEC (Black Nose Dace)

pisanec

Ko boste pogledali to potezanko z rahlo priprtimi očmi boste ugotovili, da vas s svojim videzom spominja na malega Pisanca, ribico, ki naseljuje slovenske vode v velikih jatah in kot taka je na jedilniku postrvi skoraj vsak dan. Z malo predrugačenja v izdelavi, dodatkom, kakega grizli peresa ali kake lamete več, lahko ta potezanka adekvatno predstavlja tudi vse druge manjše predstavnike belic s katerimi se rade prehranjujejo postrvi. V teh prvih mesecih muharske sezone boste najbolje lovili z njo v globljih predelih vodotokov, saj se ravno tam, kjer voda teče, a ni prehitra, zadržuje največ rib. Vodite jo od nasprotnega brega, kamor ste jo predložili, proti sebi s počasnimi, kratkimi potegi, približno 10cm in seveda kolikor se da globoko, saj tam se poleg postrvi, ki iščejo hrano, skriva tudi njihov majhni plen. Tudi če boste lovili s tonečo muharsko vrvico, koristite daljše, po možnosti malo močnejše fluorokarbonske predvrvice, ker reke so še vedno izrazito prozorne saj v njih ni še tistih malih delcev alg, ki preko sezone naredijo naše najlone nevidne.

 

ZAKLJUČEK

Če do sedaj še niste lovili s potezankami je moj nasvet, najdite izkušenejšega tovariša muharja, ki vas bo popeljal v skrivnosti lova s potezankami. Moram vas namreč opozoriti, da ta način muharjenja zahteva, prav tako veliko prakse in učenja, kot tisi pri muharjenju s suho muho ali ličinko. Poudaril bi še, da muaharjenje s potezanko v tem letnem času od vas zahteva dodatno mero potrpežljivosti in koncentracije. Zakaj boste vprašali? Odgovor je preprost, ribe tudi postrvi, kot veste, so mrzlokrvna bitja in njihova aktivnost, ter reakcije na hrano so vezane na temperaturo vode. Čim višja je teperatura vode tem aktivnejše so ribe in seveda obratno. Zato poskušajte vleči vse potezanke v tem hladnejšem delu sezone, počasi in potrpežljivo in kot sem rekel, čim globje. Če ste mislili, da je ribolov na postrvi v tem delu sezone, po zimi in po drsti lahek, se motite. Naj vas opozorim na osnovno pravilo v naravi, ki sem ga navedel že na začetku in se ga vsekakor držijo tudi postrvi, glasi pa se : »Vsak organizem mora vnesti s hrano več energije v telo, kot pa jo potroši za pridobivanje te iste energije. V nasprotnem primeru hira in na koncu pogine.

Ribe se posebno v tem delu sezone, dejansko racionalno prehranjujejo, čisto drugače kot takrat, ko je topleje in ko je miza obilno pogrnjena. Zato pa, potrpežljivo in pooočasi.

Lep pozdrav,

Vladimir Miki Mikec

 

 

One thought on “PZMS – Pisanec + zaključek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja