Kaj bi prinesle preureditve oz. odstranitve neurejenih jezov

V prejšnjem blogu sem povzel posledice neurejenih jezov na rekah, v sledečem pa bom poskušal prikazati prednosti pri preureditvi/odstranitvi jezov ter vzpostavitvi prehodnosti rečnega praga.

V bolj razvitih državah velja že od leta 1990 dalje, da je odstranjevanje jezov postalo legitimno orodje za doseganje dobrega stanja voda in vodnih ekosistemov. Odstranjevanje jezov lahko predstavlja rešitev problema, kot je npr. dotrajanost konstrukcije, prav tako pa odstranitev pomaga tudi pri revitalizaciji vodnega ekosistema, povečani možnosti rekreacije ter gospodarskem razvoju .

Največja posledica, ki jo jezovi povzročijo v naravi, je razdeljenost (fragmentacija) habitata, se pravi ločitev vodotoka na dva ali več delov, ki se glede na lastnosti toka ob jezu delijo na gorvodno in dolvodno območje. Rečni habitat se pred pregrado spremeni v stanje, ki je bolj podobno akumulaciji, ker pride do dviga vodne gladine, ki poplavi večje območje, posledično pa se spremeni tudi struktura rastlinske in živalske združbe. Spremenjeno je tudi odlaganje sedimentov, kar močno spremeni izgled, globino in morfologijo dna tako gorvodno, kjer se odvija pretežno odlaganje sedimentov, kot tudi dolvodno, kjer pa se odvija dodatna erozija, znano pod pojmom »hungry river (lačna reka)«.

Odstranitev jezu oz. njegova zamenjava s skalnimi drčami oz. poševnimi pragovi bi delno pomagala k obnovitvi vodnega habitata v stanje pred izgradnjo jezu. Pri tem bi prišlo do ponovne povezave med gorvodnim in dolvodnim območjem jezu ter vzpostavitve prehodnosti. Vodotok bi sčasoma dobil svojo staro podobo in rastlinsko združbo. Pretok sedimentov bi bil tako podoben prejšnjemu (pred postavitvijo jezov), kar bi pomenilo preoblikovanje rečnega dna. Na delih vodotoka (predvsem ob brežini) bi se ponovno vzpostavili s hrano bogati, plitvejši in toplejši predeli z mirnejšo vodo, kjer se zadržujejo predvsem zarod in mladice. S pomočjo naravnih procesov, erozije in odlaganja sedimentov pa bi se na vplivnem območju ponovno razvil pester režim različnih oblik dna, kot so tolmuni, drče, meandri, sipine itd..

Z odstranitvijo jezov bi dali možnost naravi, da se vodotok povrne v prejšnje stanje. Rastline bi se zamenjale s prejšnjimi vrstami, ki boljše uspevajo v hitri vodi, le-te pa bi predstavljale nov življenjski prostor in hrano za vodne organizme. Največjo vidno spremembo bi zabeležili pri ribjih vrstah. Tem bi bila ponovno omogočena migracija, s čimer bi si opomogle predvsem migratorne vrste, ki pretežno sestavljajo salmonidne vrste. Pozitivne spremembe pa bi bile opažene tudi pri ostalih ribji vrstah. Vzroki za to bi bili:

  • več raztopljenega kisika
  • kroženje genov
  • manjše spremembe temperature
  • več hrane za organizme, ki so prilagojeni na stanje pred jezovi
  • več skrivališč pred predatorskimi vrstami
  • vzpostavljeni življenjski krogi
  • možni prehodi z mesta prehranjevanja, rasti in drsti – migratornost

Poleg rib pa bi se stanje izboljšalo tudi za domorodne vrste rakov, školjk, polžev, vodnih insektov, ptic, okoliških živali, ki so bile prilagojene na stanje pred izgradnjo jezu.

V primeru odstranitve jezu bi bil sprva povečan odtok zaradi akumulirane vode, povečala pa bi se tudi hitrost zaradi spremembe nagiba. Stanje bi se kmalu približalo prejšnjemu (pred postavitvijo jezu). Do izboljšanja obstoječega stanja ter spremembe hitrosti vode bi prišlo tudi v primeru nadomestitve jezov s serijo nizkih pragov. Ta izvedba bi prav tako omogočila migratornost rečnih organizmov ter spremembe v kemijskih in fizikalnih lastnostih vode: ponovna stabilizacija temperature ter deleža raztopljenega kisika, kot je bila pred postavitvijo jezu. Pri tem bi se na danem področju ponovno stabilizirali tudi ostali parametri, kot so pH, fosfor itd..

DSCN0800

Več o možnostih preureditve pa v naslednjem blogu.

 

Lep pozdrav in dober prijem,

Jure

 

5 thoughts on “Kaj bi prinesle preureditve oz. odstranitve neurejenih jezov

  • pri 20:56
    Permalink

    Kaj bi se zgodilo, če bi prišlo do “zelo hitrega” podrtja takšnega jezu? Recimo višine 1 ali 2m?

    Odgovori
  • pri 23:12
    Permalink

    V vašem blogu o neurejenih jezovih na rekah in posledicah odstranitve le teh pogrešam bistven aspekt in sicer kaj je vzrok za nastanek teh jezov.Še veliko večji problem od jezov na naših vodotokih je namreč njihova groba regulacija, ki povzroči še veliko večjo devastacijo vodnega habitata kot sam jez ali pregrada.Jezovi in pregrade so velikokrat posledica obupnega poizkusa zadrževanja prehitrega odtoka vode po regulirani strugi.Mislim, da bi morali h tej problematiki pristopiti bolj celovito in se pogovarjati o celoviti renaturaciji degradiranih vodotokov in ne samo o segmentu jezov. Jezovi so lahko včasih edini način za ohranjanje potrebnih količin vode v reguliranih vodotokih. Zavedati se moramo, da je nenasitna človeška potreba po izkoriščanju in kontroli prostora pripeljala do današnjega stanja in zato ljudje in narava plačujemo vedno višjo ceno. Poglavitno vprašanje je torej KOLIKO PROSTORA SMO LJUDJE PRIPRAVLJENI PREPUSTITI NEOKRNJENI NARAVI?

    Odgovori
  • pri 9:21
    Permalink

    Glede posledice podrtja je odvisno od same situacije. Kaj se nahaja pred in za jezom, kakšen pretok in hitrost toka so tam, ali so mogoče ravnokar višji pretoki,… Zato bi bilo potrebno preučiti zadevo. V manjših vodotokih bi prišlo do kratkotrajnega povečanega pretoka in prenosa sedimentov od jezu navzdol. Glavni problem se pojavi zaradi padca gorvodne gladine, kar lahko povzroči destabilizacijo brežin in dna. To lahko povzroča močno erozijo in podiranje brežin.

    Odgovori
  • pri 9:46
    Permalink

    Vzroke za izgradnjo jezov sem podal v prvem blogu. Glede regulacije previdevam da mislite na jezove ki so postavljeni za koriščenje vodne energije, ki v ta namen začasno odvzamejo vodo ter s tem povzročajo večja nihanja v vodni gladini. To je u bistvu druga tema. Prav tako je druga tema tudi celostni pogled na vodotoke in njihove regulacije. Sam sem se skušal doatakniti predvsem jezov ki ne služijo posebnemu namenu, se pravi da obstajajo brez namena (iz njih se ne namaka, niso uporabljeni za koriščenje vode energije,….) ker se mi zdi da so ti eden poglavitnih razlogov za slabo stanju rib in nizko drst v naših vodotokih.

    Celotna renaturalizacija rek bi bila prav tako dobrodošla in še kako potrebna. Seveda gre tu za dosti večje investicije in načrtovanja ter pridobivanja potrebne dokumentacije, do takrta bo pa vsaj v Sloveniji potrebno počakati vsaj še nekaj let oz desetletji. Sedaj lahko z velikim upanjem o premikih govorimo samo v delnih prenovah oz renaturalizacijah. Saj se trenutno ukvarjajo predvsem s poplavnimi vodami kar pomeni nove
    premike v slabše za naravo, včasih tud za poplave.

    “Jezovi so lahko včasih edini način za ohranjanje potrebnih količin vode v reguliranih vodotokih.” Da, ampak so lahko tudi urejeni za prehod organizmov in ostalih plavin …. Poleg tega pa je mogoče vodotoke regulirati na več načinov in ne samo v ravni strugi z gladkimi bregovi tako kot se to zelo pogosto počne v naši državi.

    Glede nekornjene narave pa tako. V svetu ljudi jo več ni. Vsaka malenkost se odraža drugod, kar pomeni da je človek posredoval že povsod. Kar se lahko stori je to da se na izbranih odsekih približamo predhodnem stanju (če je to potrebno) in skrbimo da le to takšno tudi ostane.

    Odgovori
  • Pingback: Možnosti preureditve neurejenih jezov - Ribiški blog o muharjenju, krapolovu in drugih vrstah ribolova

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja