Jezero Mola

V tokratnem blogu bi vam rad predstavil jezero Mola, s katerim upravlja RD Bistrica iz Ilirske Bistrice. Jezero leži JZ od mesta Ilirska Bistrica pod vasjo Soze. Ob polnem vodostaju se razteza na 78 ha površine v dolžini 4 kilometrov, kar ga uvršča med večja Slovenska jezera. Mola je akumulacijsko jezero, kar pomeni, da vodostaj v jezeru niha glede na letna obdobja in vremenske razmere.

Mola je prvovrstna destinacija za vse vrste športnih ribičev, saj ponuja pester izbor ribolova. V njem domujejo krapi, ščuke, smuči, amurji, kleni, rdečeoke, rdečeperke, ploščiči in za večino ribičev največji sovražniki ribolova….. somiči, kateri pa samo jezero in ribolov naredijo še bolj pestro in izivalno za vsakega ribiča.

V jezero se redno vlaga večje količine rib (predvsem krape, ščuke, smuče ter kakšen amur). Ribe so zaradi velike površine tako razporejene po celotnem jezeru, njihove koncentracije pa so odvisne od letnega časa, temperature, količine hrane, vodostaja, …. in veljajo za zelo borbene, kar daje jezeru še večji pečat divjega. Prav tako so ribe v jezeru dokaj plašne, saj niso vajene večjega pritiska, za kapitalne primerke pa je potreben čas in potrpežljivost. Seveda se vse ob dobrih pogojih hitro povrne in vsak, še tako neizkušen ribič se lahko pošteno nalovi.

V primeru, da se odločimo za krapolov po načelu Ujemi&Spusti, kjer lahko hkrati lovimo na dve palici in izvajamo ribolov tudi ponoči, je vzdolž jezera v dolžini dveh kilometrov vzpostavljen kraparski revir, na katerem je označenih in urejenih deset lovnih mest. Za ta način ribolova so na voljo eno, dvo ali tri dnevne ribolovne dovolilnice.

V toplih mesecih je pri ribolovu potrebenega kar nekaj potrpljena zaradi nadležnih somičev, ki radi zobajo našo hrano, vendar se tudi ti kar hitro umaknejo, ko na “futrišče” pridejo krapi. Zaradi njih je priporočljivo uporabljati trše vabe za samo prezentacijo. Ko smo že pri “futru” je potrebno poudariti, da tega v primeru, da smo na jezeru krajši čas, ni potrebno veliko. Nekoliko drugačna zgodba je seveda, ko se odločimo za daljši ribolov, vendar pa tudi pri tem ni potrebno pretiravati. Večina ribičev pri krapolovu uporablja koruzo, dobro pa se izkažejo tudi kvalitetni boili. Omeniti velja, da je hranjenje s surovo oziroma trdo koruzo prepovedano, dovoljena pa je uporaba čolna (hranjenje in razvoz).

Dno se razlikuje med samimi pozicijami. Na nizkih robovih dno pokriva nižja trava (ki pa ni ovira pri samem ribolovu), na ostalih mestih pa lahko pričakujemo kamnje in pesek. Mulja v jezeru skorajda ni. Pri samem ribolovu se odlično izkažejo tako plitvi, kot globoki zalivi, različni previsi, kamniti robovi, manjši otočki, robovi struge ter vodno rastlinje. Pri globini ne smemo pretiravati, še posebej v toplejših mesescih. Najboljša globina za krapolov se giblje med 2 in 6 metri.

Za privržence vijačenja je na jezeru dovoljena uporaba čolnov (vesla, elektro motor). Poleg ugodnih cen ribolovnih dovolilnic vas bo ob jezeru pričakala neokrnjena narava, mir ter prijazni domačini.

V jezeru plavajo lepi borbeni krapi, tudi 15+.

Na spodnjih slikah sem označil približen potek struge ter razdalje do sosednjih delov obale na urejenih krapolovnih mestih (vzemite v zakup, da so podrobnejše slike iz časa nižjega vodostaja).

Slike nekaterih krapolovnih mest ob zelo nizkem vodostaju.

Še nekaj čarobnih slik iz jezera (foto: RokM)

Lep pozdrav in dober prijem,

Jure

One thought on “Jezero Mola

  • pri 10:39
    Permalink

    Izgleda perektno, hvala za informacijo in v kratkem bom to jezero tudi obiskal.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja