A Book on Angling (Francis Francis)

Napisali smo serijo blogov o zgodovinsko pomembnejših ribiških knjigah, ki vam jih bomo predstavili v prihajajočih tednih. Vrsto pričenjamo z delom Francisa Francisa, A Book on Angling (Knjiga o ribolovu). Izjemno zanimiva knjiga, ki je prvič izšla leta 1867, je sooblikovala generacije ribičev v drugi polovici 19. stoletja, pa tudi kasneje. Njena vrednost se skriva v vsestranskosti in prijaznem jeziku, zato ni nič čudnega, da po njej radi posežemo še danes. Posebno mesto ima tudi med zbiralci. Berite naprej in poglejte, zakaj.

DSC_0020a (Medium)
Umetnim muham namenja obsežno poglavje in eno tablo z barvnimi slikami različnih žuželk …

Knjiga o ribolovu avtorja Francisa Francisa ponuja bogat opis različnih načinov ribolova in pogled v pisano obdobje ribiške zgodovine, ki so ga pomembno zaznamovali prav Otočani. Iz časov, ko je nastajala, izhaja tudi razkol med zagovorniki suhe muhe in tistimi, ki so prisegali na posnetke ličink. Za vas smo pregledali drugo izdajo Francisove stvaritve, ki ima črnobele fotografije, barvne sheme in obsežno besedilo, vse to na kar 364 straneh. Knjigo so izdali v Londonu pri založbi Herbert Jenkins Limited, uvod je napisal Sir Herbert Maxwell.

Knjiga je v angleškem jeziku, slovenski prevod ne obstaja. Avtor prične z opisom zgodovine športnega ribolova in z njegovim izvorom. Nato opisuje posamezne ribiške tehnike, od talnega ribolova do muharjenja lososov. Pomembna so poglavja o posameznih ribjih vrstah, kjer opisuje tudi njihov ribolov in zanimive revirje, ki jih poseljujejo. Slikovno prikaže podmetalke, ribiške vozle, način nameščanja žive ribe na trnek in fotografije nekaterih revirjev. Precej strani namenja ribolovu ščuk. Opisuje njihovo vijačenje in ribolov z mrtvimi in živimi vabami ter načine nameščanja na trnek.

a
Francis Francis. Vir: fishingmuseum.org.uk

Francis Francis, avtor knjige A Book on Angling (Knjiga o ribolovu), je znan in spoštovan angleški pisec poljudne ribiške besede. Rojen je bil leta 1822 v Seatonu v Veliki Britaniji, umrl pa je 1886 v Twickenhamu.

Več kot 25 let je bil urednik časnika The Field. Kot navajajo nekateri viri, je veliko pripomogel k vlaganju “britanske potočnice” v vodotoke na Novi Zelandiji in Tasmaniji. Napisal je 14 knjig, večinoma so povezane z ribolovom.

A Book on Angling, o kateri blogamo, velja za njegovo najboljše »ribiško« delo. Na grobu, kjer sedaj počiva njegovo telo, je kip muharske košarice in ribiški klobuk, znamenja njegove velike ljubezni in strasti.

DSC_0016a (Medium)
Knjiga ponuja bogat opis različnih načinov ribolova in pogled v pisano obdobje ribiške zgodovine, ki so ga pomembno zaznamovali prav Angleži …

Skorajda četrtino knjige namenja muharjenju, večinoma opisuje ribolov postrvi. Večkrat piše o izvajanju krajših muharskih metov, dolgih ne priporoča. Dotika se težav v zvezi s podvodnim rastlinjem, piše tudi o nočnem ribolovu. Umetnim muham namenja obsežno poglavje in eno tablo z barvnimi slikami različnih žuželk. Piše o muharjenju v stoječih vodah, ne izogne se niti starodavni tehniki trcanja (angl. daping).

Na nekaj straneh opisuje ribolov lipanov, nato pa se posveti ribolovu lososov, ki velja na Otoku za najbolj cenjeno med vsemi tehnikami ribolova. Delo bogatijo slike lososovih muh, za katere podaja tudi način vezave.

Knjiga je ena najbolj iskanih in branih ribiških umetnin v zadnjem stoletju in pol. Zbiralci, ki jo želite na svojih policah, do nje ne boste prišli po enostavni poti pa tudi cene so razmeroma visoke, od 100 EUR naprej. Se pa zanjo vsekakor velja potruditi.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “A Book on Angling (Francis Francis)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja