Zadnja možnost za zimsko ščuko

Pozimi so dejavni nekateri beličarji in seveda sulčarji, a tu je še ena riba iz skupine velikih plenilcev – ščuka. Zima je odlično obdobje za njen ribolov. Na nekaterih revirjih se je že zaključil, na večini pa imamo ribiči čas še do konca januarja. Izkoristite ga za ribolov teh čudovitih in zvitih plenilk!

bobo-grbac-scuka-120-18-jezero-mavcice-20-12-2014a
Ulov velike ščuke si srečni ribič zapomni za vse življenje. Čestitke!

Ribolov ščuk je v mrzlem letnem času za nekatere zanimiv, saj revirji takrat niso obrasli s podvodnim rastlinjem in je zato vodenje večine vab enostavnejše opravilo. Zagrizeni ribiči seveda ne razmišljajo v tej smeri, saj je pravi razlog za uspešen zimski ribolov ščuk na strani rib, ki so pač lačne. Ščuke se pripravljajo na drst, poleg tega pa jih nekatere okoliščine, denimo nihanje vode, prisilijo v pogostejše hranjenje. V kombinaciji z dejstvom, da so belice, ki so za ščuko glavna hrana, pozimi manj aktivne, je to pravzaprav odlično znamenje za vse zaprisežene ščukarje. Ti bodo pozimi ujeli največ ščuk, ki so lahko tudi največje.

Ko gremo na ribolov, se najprej pozanimamo o vodostaju. Najraje lovimo v okoliščinah običajnih ali malo povišanih vodostajev. Kljub temu bomo lahko ščuko ujeli tudi, ko bo reka povišana ali jezero razlito. Pomembno je, da si vzamemo čas!

DSC_0175aa (Medium)
Uspešne so različne silikonske ribe, voblerji, vabe iz kovine, jerki, hibridi in tako dalje.

Revir prelovimo počasi. Premislimo, kje se skrivajo ščuke. Vodnega rastlinja je pozimi manj ali pa ga sploh ni. Iščemo druge podvodne ovire ali pa vodo prečešemo »na slepo«. Če je voda mirnejša, vabo vodimo počasi, ko je pretok hiter ali piha močan veter, pa hitreje. Ne zanemarimo ščuk, ki lovijo tik pod gladino, in tistih, ki plenijo pri dnu. Z vabami obdelamo vse vodne plasti. Na voljo imamo ogromno različnih vrst vab, ki nam bodo to omogočile. Zelo uspešne so različne silikonske ribe, voblerji, vabe iz kovine (žlice in podobno), jerki, hibridi (kombinacija gume in plastike) in tako naprej.

DSC_0091a (Medium)
Z velikostjo vabe ne pretiravamo. Čeprav so zadnje čase popularni veliki silikoni, ki sicer odlično delujejo, nikar ne pozabimo na manjše vabe.

Z velikostjo vabe ne pretiravamo. Čeprav so zadnje čase popularni veliki silikoni, ki sicer odlično delujejo, nikar ne pozabimo na manjše vabe. Z velikimi vabami, to so vse, ki merijo nekako več kot 20 cm, bomo lahko odlično lovili na revirjih z večjo površino. Povsod, kjer je voda globlja in jih bomo vlekli s čolnom, se zelo dobro obnesejo, drugje pa se raje posvetimo ribolovu z manjšimi vabami. Dobro delujejo tudi velike potezanke iz živalske dlake, perja in drugih materialov iz umetnih mas.

Odličen čas za ribolov ščuk je pred mrakom, ko se h gladini dvignejo belice. Bodimo pozorni na dogajanje okoli nas in vedno se prilagajajmo okoliščinam. Za ulov velike ščuke imamo na voljo še dva tedna, nato pa jih bomo pustili pri miru, da se v miru drstijo in zredijo!

Na katerem revirju najraje lovite zimske zobate velikanke? Sporočite nam v komentar spodaj.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Zadnja možnost za zimsko ščuko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja