O ribiških izzivih

V tokratnem blogu se sprašujemo, kaj vse vpliva na uspeh pri ribolovu. Pogosto namreč slišimo, da ribe v določenem obdobju ne prijemljejo in da se jih ne splača loviti. Ribiči smo ljudje, da pa bi ribe sploh ujeli, se moramo spustiti na njihovo raven delovanja. Razmišljati moramo kot one in v mislih oponašati njihovo življenje. Predvideti moramo, kje se nahajajo, na katerem delu vodotoka se prehranjujejo, kdaj in s čim. Hudič je v podrobnostih …

Če so le ribe v vodi, jih bomo ribiči lahko ujeli, le pravo strategijo in obilo motivacije moramo imeti. Četudi so site, se bo našla vsaj ena, ki bo pripravljena prijeti našo vabo. Takšna riba vedno obstaja in njo moramo loviti!

storm
“Slabo” vreme pri ribolovu ne obstaja … Vedno pazite na svojo varnost!

Vreme

Ena glavnih tematik za ribiške pogovore je poleg ulovov in vab prav vreme. Večina ribičev lovi, ko so vremenske okoliščine prijaznejše, kar pomeni, ko so temperature zraka zmerne, vreme pa stabilno. A ribe se ne zmenijo kaj dosti za »lepo« vreme, še raje bodo prijemale ob nam neprijaznih trenutkih, ko pride do nenadne spremembe (nevihta, padec zračnega tlaka, dvig temperature, …) in podobno.

Vodostaj in letni čas

Nedvomno je najudobnejši ribolov takrat, ko so reke v rečnih koritih in jezera niso razlita. Pa so taka stanja za ribolov tudi najboljša? Odgovor je seveda nikalen. Ribe se ne zmenijo za nizek vodostaj, še raje odidejo na lov ali pašo, ko so gladine višje. Poskusimo jih torej loviti takrat, ko se nam vodostaj za ribolov ne zdi primeren.

zima
Zima velja za letni čas, ko lovijo le najvztrajnejši!

V toplejših obdobjih so ribe dejavnejše, zato pojedo več in naj bi jih bilo zaradi tega lažje ujeti. To ne pomeni, da so pozimi na dieti in ujeli jih bomo lahko tudi v najhladnejših dneh. Ja, tudi velike krape, za katere velja, da jih je pozimi skorajda nemogoče ujeti!

Druge okoliščine

Mnogi ribiči so mnenja, da so za uspešen ribolov izjemnega pomena lunine mene. Nekateri zato lovijo le ob polni (ali prazni) luni, kar bi se sicer dalo utemeljiti z nekaterimi »zakoni fizike«, še vseeno pa to ne zagotavlja veliko (velikih) rib. Tudi izbira vab je pri nekaterih ribičih zelo zanimiva. Zadnje čase so, vsaj pri ribolovu plenilcev, zelo priljubljene velike vabe, ki na določenih revirjih popolnoma odpovedo (tu se lepo vidi, kako pametno izdelane trženjske dejavnosti proizvajalcev pritegnejo ribiče!).

carp-lake-smartinsko-2015-slovenia-carp-fishing-licence-online
Vztrajni in izredno motivirani ribiči vedo, da bodo z večjim številom ribolovnih dni ob vodi povečali možnost za ulov kapitalne ribe.

Kaj je res?

Dobri (uspešni) ribiči vedno lovijo malo po svoje oziroma drugače, kot večina drugih kolegov. Včasih je dobro, da spremenimo taktiko ribolova ali pa kar celoten pristop. Delajmo drugače, kot dela večina! Opazujmo druge ribiče in se ustrezno prilagodimo. Nikjer ne piše, da ne moremo loviti bolje, kot najboljši. Vse je odvisno od tega, kako dojemamo ribolov in kako pojmujemo uspeh pri njem.

Vztrajni in izredno motivirani ribiči vedo, da bodo z večjim številom ribolovnih dni ob vodi povečali možnost za ulov kapitalne ribe. Slednja je gola statistika, ki pa na drugi strani ni povezana z ribiškimi užitki. Ti se namreč ne merijo v centimetrih, temveč v lepotah, ki se jih ob ribolovu naužijemo, in v prijateljstvih, ki jih med tem sklenemo.

potocna-postrv-koroska-karnten-meza-64cm
Mit, da ribe ne prijemljejo, enostavno ne vzdrži. Pojdimo za vodo, lovimo, se učimo in uživajmo!

Vsi ribiči, ki spadajo v zgornjo kategorijo, bodo – ne glede na okoliščine – lovili bolje (ujeli več rib in večje ribe) kot ostali. Mit, da ribe ne prijemljejo, zato enostavno ne vzdrži. Pojdimo za vodo, lovimo, se učimo in uživajmo.

Sledimo pravilom, uporabljajmo dovoljene vabe, lovimo v predpisanem času, spoštujmo varstvene dobe in najmanjše lovne mere ter etični kodeks ribičev. Če se le da, ribe spuščajmo, saj bodo vedno večje in težje, take nam bodo nudile tudi užitke, ki jih želimo. Če pa sem in tja kakšno uplenimo in zaužijemo v krogu domačih, pa tudi ne bo nič narobe.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja