Zanimivo: ribolov s “centerpinom”

Poletje je čas za ribolov številnih vrst rib, med katerimi prevladujejo krapovci. Pisani paleti tehnik za njihov ribolov kraljuje beličarjenje. Poleg ribolova s plovcem ali brez njega se ribiči lotijo tudi ribolova z vodno kroglico, poznamo pa še eno zanimivo obliko beličarjenja na rekah, ki je priljubljena zlasti v Angliji. Tamkajšnji ribiči ji pravijo trotting.

Če je atletika kraljica športa, je beličarjenje kraljevska oblika športnega ribolova (če odmislimo sulčelov 😉). Ta metoda športnega ribolova je izjemno pestra, zanimiva ter nudi veliko možnosti za dober ulov in osebno rast ribiča.

Beličarimo lahko z navadno ribiško palico in običajnim (stacionarnim) ribiškim kolescem. Lahko smo na bregu, čolnu, se med ribolovom premikamo ali sedimo. Pogosto se izkaže, da moramo rečnim ribam vabo spustiti točno pred gobček, to pa najlažje storimo tako, da jo vržemo v vodo in pustimo, da jo nosi vodni tok. Ribolov s tokom navzdol je pri beličarjenju izjemno priljubljen, saj je zelo uspešen. Angleži mu rečejo trotting, pri tem pa uporabljajo nekoliko prilagojeno ribiško opremo.

Za trotting uporabimo dolgo beličarsko palico, posebno kolesce (t.i. centerpin) in plovček, ki ga nato z vabo spuščamo s tokom navzdol na mesto, kjer so ribe. Pri tem lahko stojimo na bregu, če pa imamo možnost zabresti v vodo, je ribolov lahko še zanimivejši.

Vir: chrislythe-centrepins.co.uk
Kaj je centerpin?

Centerpin je posebno ribiško kolesce, namenjeno beličarjenju krapovcev in lipana (tam, kjer je to dovoljeno). Po videzu spominja na muharsko kolesce, le da je nekoliko večje (v premeru navadno meri 4,5 palca oziroma dobrih 11 cm). Nanj navijemo pletenico in laks (za ribolov na dolge razdalje raje uporabimo pletenico zaradi večjega nadzora pri zaseku!), prijeme pa zaznamo s plovčkom, ki je navadno majhen in prilagojen za ribolov na rekah. Trnek namestimo na predvrvico ustrezne debeline ali celo na glavno vrvico, odvisno od želja in navad posameznega ribiča.

Bistvo tega kolesca je, da se tuljava prosto vrti, kar omogoča spuščanje vabe po toku navzdol brez kakršnihkoli motenj. Kolesce ima lahko zavoro, ki pa ni namenjena utrujanju rib, temveč prilagajanju prostega teka tuljave. Med spuščanjem vabe in utrujanjem ribe uporabljamo palec, s katerim uravnavamo hitrost odvijanja laksa s kolesca. Centerpin je za beličarjenje s tokom navzdol primernejše od navadnega kolesca, saj z njim enostavneje in natančneje nadziramo vodenje plovčka in vabe.

Trotting

Za zabaven in uspešen trotting moramo najprej najti primerno mesto, ki je “poravnano” s smerjo vodnega toka. Lahko zabredemo v vodo, lahko pa lovimo z brega. S posebnim metom (t.i. met po Nottinghamu ali Wallisev met, o njiju morda kdaj drugič) vržemo vabo v vodo, nato pa nadaljujemo s spuščanjem vabe po toku navzdol. Smer prostega plavanja usmerja vodni tok, po potrebi pa jo popravljamo s konico palice in dinamiko odvijanja laksa s kolesca. Pazimo, da plovec ustavljamo, saj je hitrost vodnega toka pri rekah z naravnim ohranjenim dnom na gladini večja kot pri dnu.

Pri tem načinu ribolova so Angleži pravi mojstri. Poleg velikega občutka za tehnično dovršenost športnega ribolova jih odlikuje tudi čut za estetiko, kar lahko razberemo iz ličnih fotografij (glej fotografijo z lepo ulovljeno mreno). Ker je uspeh pri takšnem beličarjenju kar precejšen, si obetamo, da bomo centerpine tudi ob slovenskih rekah videvali vse pogosteje. Zlasti ljubiteljem “old-school” ribolova se bodo ob pogledu na tovrstno opremo zasvetile oči.

Si že poskusil ta zanimivi način beličarjenja? Sporoči v komentar spodaj!

Pri oblikovanju smo uporabili vire:

  • chrislythe-centrepins.co.uk

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Zanimivo: ribolov s “centerpinom”

  • pri 9:42
    Permalink

    Super članek.
    Morda veste kje bi se dalo dobiti tak mlinček v Sloveniji ali kateri nam bližji državi?
    Lep Pozdrav in dober prijem.

    Odgovori
    • pri 11:35
      Permalink

      Pozdravljeni, hvala lepa. Žal ne vemo, ta kolesca so pri nas zelo redka. Morda predlagamo, da pobrskate po kateri od spletnih tržnic z območja Velike Britanije. LP in dober prijem!

      Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja