Ciljno na linje

Linj je precej redka, a zelo cenjena sladkovodna riba. Prebiva v stoječih in počasi tekočih vodah, rad ima zaraščene predele, polne vodnega rastlinja. Tam živi in se prehranjuje pa tudi skrije pred plenilci, zlasti somom. Kje ga bomo pri nas sploh še lahko ujeli in kako se ciljno lotiti ribolova linjev?

Ker je redek, je zanimiv. O njegovi redkosti oziroma vzrokih zanjo bomo pisali v posebnem blogu, tokrat se raje lotevamo načina ribolova linja, ki obrodi sadove. Ta lepotec rdečih oči le redko tehta več kot 2 ali 3 kilograme, vendar nam pričara izjemno vznemirljiv ribolov.

Linj ima rad stoječe ali počasi tekoče vode, ki so obilno porasle.
Linj ima rad stoječe ali počasi tekoče vode, ki so obilno porasle.
Revirji

Linj ima rad stoječe ali počasi tekoče vode, ki so obilno porasle. Lovimo ga na čistinah, a raje čim bližje blatniku, lokvanjem in drugemu vodnemu rastlinju. Tam namreč najde zavetje in hrano. Včasih ga radovednost nažene ven iz njegovega zavetja, zlasti zjutraj ga vidimo, kako iz globin priplava k bregovom, kjer opreza v svet “tam onkraj” ali pa le stika za polžki, deževniki in drugimi slastnimi zalogaji.

Lovni čas in vaba

Linj se drsti pozno spomladi, zaprt je od 1. maja do 30. junija. Ribolovna doba je torej od 1. julija do konca aprila. Po naših izkušnjah najbolje prijemlje zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Kar se tiče sezone, menimo, da je poletni ribolov najboljši. Prvo večje deževje vodo ohladi, linjeva aktivnost pa se zmanjša skoraj na minimum. Zato pohitimo, da nas ne preseneti jesen. Sveža jutra pred vročim poletnim dnem so za ribolov linja najprimernejša. V sosednjih državah, denimo na Hrvaškem, v nekaterih revirjih linj očitno ni tako zaščiten kot pri nas, saj ga lovijo tudi maja in junija.

Tradicionalne vabe za lov linja so sladka koruza, deževniki in polenta.
Tradicionalne vabe za lov linja so sladka koruza, deževniki in polenta.

Tradicionalne vabe za lov linja so sladka koruza, deževniki in polenta. Tem bi dodali še različne pelete, bojlije in seveda kruh. Ker smo želeli ribolov kar se da poenostaviti, smo lovili s sladko koruzo, deževniki in kupljenimi bojliji premera 20 mm, ki smo jih pred uporabo malce “olupili” ter tako zmanjšali dimenzijo.

Beličarjenje s plovčkom

Pri ribolovu s plovčkom je vsa skrivnost v tem, da uporabljamo kar se da fin pribor. Predvrvico stanjšamo na minimum (in seveda tvegamo pri prijemu krapa ali druge večje ribe), uporabimo trnek 12 ali 14, šibre pa umaknemo kar se da daleč stran od trnka. Plovček prilagodimo vidljivosti v revirju (barva antene), teža naj bo prav tako čim manjša. Vse od 0,5 do 4 g bo v redu.

Cilj je izpolnjen.
Cilj je izpolnjen.

Uporabimo lahko fiksni ali drsni plovec. Pred ribolovom preverimo oblikovanost dna in globino vode. Vabo nastavimo čim bližje dnu, vendar je lovna globina odvisna od linjeve aktivnosti in bomo morali za dober ribolov investirati malce svojega časa, če bomo želeli dobro loviti. Opazovati moramo vodo in tudi tvegati.

Prijem je izjemno lahen. Včasih niti ne veš, da imaš na drugi strani linja. Plovec zamaje, nato pa spet miruje. To se lahko dogaja tudi par mnut, preden se opogumi. Ponavadi ga po šolsko pod kotom povleče pod vodo, ni pa nujno. Ribolov linja s plovcem je zanimiv, saj zahteva 100 % pozornost.

Ribolov s krmilnikom (feeder)

Na način feeder bomo lovili večje linje, pri tem pa uporabili ali običajen krmilnik ali method feeder. Vabo lahko damo na las in uporabimo podobno navezo kot pri ribolovu krapov, le njeno velikost nekoliko prilagodimo (jo skrajšamo) in uporabimo manjši trnek, denimo velikosti 10.

Linj iz Cerkniškega jezera.
Linj iz Cerkniškega jezera.

V krmilnik damo praškasto hrano, ki jo zmešamo po občutku. Nekateri ribiči prisegajo na sladke arome, sami raje zmešamo takšno, ki je bolj mesna in ima večjo vsebnost proteinov. Pri natančnosti ne pretiravamo, ker vidimo športni ribolov kot sprostitev. Mehke pelete ali deževnike lahko nataknemo neposredno na trnek, na las pa lahko damo manjši bojli, kuhano koruzo ali večjega deževnika.

Linj je talna riba, a bo vabo rad pobral tudi malce nad dnom in višje v vodnem stolpcu. Prav zato je izjemno pomembno opazovanje revirja, da ugotovimo, kje linji “jemljejo”. Pri ribolovu s plovcem je to morda na prvi pogled lažje, saj s fiksnim plovcem enostavno določimo lovno globino, pri feederju in navezah pa moramo prilagajati tudi vabe in način izdelave naveze, da jo lahko dvigujemo in uravnavamo lovno globino. Z nekaj vaje in kilometrine bo izziv zlahka premagati.

Trenutno ti za ribolov linja predlagamo Cerkniško jezero (RD Cerknica). Lovimo tudi v drugih revirjih, ki jih bomo izpostavili po prvem večjem uspehu.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Kje pa linja loviš ti? Sporoči v komentar spodaj!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Ciljno na linje

  • pri 21:50
    Permalink

    ribnik Stražišče. ali imate kašen nasvet zame

    Odgovori
    • pri 12:13
      Permalink

      Hvala za info 🙂 Za več idej in predlogov spremljajte naše strani! LP in dober prijem

      Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja