Zakaj radi lovimo ščuke?

Končno smo dočakali novo sezono ribolova ščuk. Te velike sladkovodne plenilke so pogoste prebivalke domačih revirjev. Ker so agresivne in v povprečju tudi kar velike, jih ribiči radi lovimo. V tokratnem blogu se sprašujemo, kaj je na teh ribah še tako posebnega, da njihov ribolov k bregovom rek in jezer privablja vedno večje število mladih in starih navdušencev vijačenja in muharjenja. Zanimiva dejstva preberite v nadaljevanju.

Na vprašanje, zakaj radi lovimo ščuke, bi ribiči verjetno najpogosteje odgovorili z: “Ker bežijo!”. Pravi razlog se v resnici skriva v dejstvu, da je ribolov teh velikih sladkovodnih rib pač zanimiv. Zakaj?

Kapitalna ščuka iz Ljubljanice
Kapitalna ščuka iz Ljubljanice
1. Velika riba, veliko zadovoljstvo

Ulovljene ščuke so pri nas v povprečju dolge med 50 in 70 cm, kar je ravno prav za ribiško veselje povprečnega ribiča. Pogosto zrastejo tudi večje in včasih dosežejo kapitalne mere (pri nas 120 cm ali več). Nemalokrat bo ribič, ki pozna določen revir in že ima nekaj izkušenj z ribolov ščuk, uspel ujeti primerke med 70 in 90 cm. Vsaka takšna ščuka je med utrujanjem izredno borbena, kar ribiča le še dodatno podžge. Zapeta ščuka, predvsem tista večja, je med bojem nepredvidljiva, močno stresa z glavo, skače iz vode, sili med podvodne ovire ali želi pretentati ribiča na katerega od drugih iznajdljivih načinov. Zaradi vsega naštetega ribolov ščuk ni enostaven, je pa izredno zanimiv.

Ščuka napade bliskovito
Ščuka napade bliskovito
2. Dostopen ribolov

Ščuke obožujejo revirje s počasnejšim tokom in bogato obraslim dnom. Takšnih je v Sloveniji kar nekaj, zato ni nič čudnega, da poseljujejo te plenilske ribje vrste večino ribolovnih voda pri nas. Najdemo jih v revirjih na Gorenjskem, Koroškem, Primorskem, Dolenjskem, Štajerskem in v Pomurju. Ščuke so skorajda povsod, prav tako njihov ribolov ni zelo reguliran kot na primer sulčelov. Loti se ga lahko vsakdo pa tudi osnovna ribiška oprema je cenovno dostopna. Primerna palica, vrvica in kolesce so na voljo že za slabih 100 EUR. Najmodernejše in drage vabe lahko nadomestimo s cenovno zelo ugodnimi silikonskimi ribami, ulov pa zaradi tega v povprečju ne bo nič slabši.

Preberi več:
Najboljše vabe za ribolov ščuk
TOP revirji za ščukolov pri nas (pred ribolovom obvezno preveri vodostaj!)

3. Ribolov ščuk je atraktiven …

… in poln adrenalina. Prijemi rib so lahko zelo močni, včasih celo prav brutalni, zlasti pa nepredvidljivi. Nenadni naval vznemirjenja, ki sledi bliskovitemu napadu ščuke na vabo tik pod našimi nogami, ribiča kaj hitro zasvoji. Le kdo si ne želi vizualno zanimivega in pestrega ribolova?! Lačne ščuke bodo v želji po zalogaju hlastnile po ribi, ptici, miši, podgani in celo drugih večjih kopenskih vretenčarjih. So nepredvidljive in izredno hitre plenilke.

Oglejte si video posnetke brutalnih napadov ščuk!
Oglejte si video posnetke brutalnih napadov ščuk!
4. Presenečenje!

Ščuke se lahko skrivajo skorajda v vsakem kotičku revirja. Prežijo v globinah, na meji med plitvo in globoko vodo, največje med njimi plenijo tudi v plitvinah ali tik ob obali. Njihova razmeroma nepremišljena narava botruje k številnim presenečenjem, ki čakajo ščukarja vsakič, ko se odpravi na ribolov. Ribolov ščuk ni prav nič statičen. Ribič se ves čas premika, meče umetne vabe, opazuje vodo in razmišlja, kje bi se lahko skrival njegov naslednji plen.

Pojedina
Pojedina

Če še ne lovite ščuk, a bi jih radi pričeli, o športu resno premislite. Nad njim boste namreč tako zelo navdušeni, da boste ob ščukarske revirje zahajali vedno pogosteje.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Viri:

– http://smallfishjournal.com
– https://www.youtube.com/channel/UCJNERaK8_Hm_HMfydKR0BXQ (Underwater Ireland)

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja