Kam na prvomajski ščukolov?

Ljubitelji ščuk in drugi ribiči, ki kdaj pa kdaj radi poskusimo nekaj novega in adrenalina polnega, z nestrpnostjo pričakujemo prvi maj. Takrat pričnemo z ribolovom ščuk, velikih in borbenih sladkovodnih plenilk. Njihova drst se v tem obdobju uradno konča, zato se bomo z veseljem podali k počasi tekočim in stoječim vodam, kjer najpogosteje živijo. V blogu vam ponujamo nekaj namigov, kam na prvomajski ščukolov.

Trofejna ščuka je med ribiči cenjen ulov!
Trofejna ščuka je med ribiči cenjen ulov!

Ščuke (Esox lucius) so velike sladkovodne plenilske ribje vrste, ki dosežejo starost 30 let, dolžino do 150 cm in maso do dobrih 28 kilogramov. Povprečno velika ščuka, ki jo bo ribič uspel ujeti, bo seveda veliko manjša, tam nekje med 50 in 70 cm. Med ribiči so cenjene, saj jih ni enostavno ujeti (zlasti velikih primerkov), zapete pa so tudi zelo borbene in nudijo veliko odpora. Meso ščuk je okusno in nekateri ribiči ga radi jedo.

Telo ščuke je podolgovate oblike in valjasto. Glava je velika, njen končni del pa spominja na račji kljun. V gobcu so številni večji in manjši zelo ostri zobje. Telo je svetlejše ali temnejše zeleno-zlato-rumeno-bele barve, odvisno pač od okolja, kjer živi. Poleg gobca in barve kože je za ščuko značilna tudi velika hrbtna plavut, ki je pomaknjena močno nazaj k repu.

Nekateri ribiči uvrščajo ščuko med salmonide, verjetno zaradi lažjega sporazumevanja. Ščuka je zanimiva riba in ne spada ne med salmonide, ne med krapovce. Strokovnjaki jo uvrščajo v družino Esocidae. Nima tolščenke, je plenilska, drsti pa se podobno kot nekateri krapovci. Med februarjem in majem, odvisno od temperature vode, odlagajo samice velike množice iker na vodno rastlinje.

Ščuke ljubijo počasi tekoče in stoječe vode z obiljem vodnega in obvodnega rastlinja.
Ščuke ljubijo počasi tekoče in stoječe vode z obiljem vodnega in obvodnega rastlinja.

Ščuke ljubijo počasi tekoče in stoječe vode z obiljem vodnega in obvodnega rastlinja. Tam lahko prežijo na manjše ribe, ki so njihov plen. Kjer je voda bolj motna, jo prav lahko izpodrinejo smuči. Pri nas je najpogostejša v rekah in jezerih celinske Slovenije, Svetina in Verce (1969) pišeta, da ne živijo v Bohinjskem jezeru, porečju Soče in v reki Rižani. Ker so ščuke praktično povsod, pa tudi zaradi njihove agresivnosti in velikosti, so za športne ribiče zelo zanimive.

Najraje se prehranjujejo z manjšimi in večjimi ribami, v slast pa jim gredo tudi žabe, manjši glodalci in ptiči. Na takšne vabe jih tudi lovimo! Pri nas so za ribolov ščuk dovoljene le umetne vabe. V tujini, denimo na Češkem ali ponekod v Veliki Britaniji, jih lovijo tudi na mrtve in žive ribe.

Ščuke lovimo s tehniko vijačenja in muharjenja. Pri prvi uporabljamo večje in manjše (ter težje in lažje) umetne vabe, najpogosteje različne silikonske ribe, voblerje, vabe iz kovine in tako dalje, pri drugi pa potezanke.

Revirjev, kjer lahko uspešno lovimo manjše in velike ščuke, je v Sloveniji kar nekaj. V nadaljevanju smo pripravili seznam tistih, za katere menimo, da bi vam bili všeč. Seznam obvezno preglejte!

Kje pa vi najraje lovite ščuke? Sporočite nam v komentar spodaj!

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri pisanju bloga smo uporabili naslednje vire:

  • Svetina M., Verce, F. (1969). Ribe in ribolov v slovenskih vodah. Ljubljana: Ribiška zveza Slovenije.
  • Bertok, M. (2014). Domorodne ribolovne vrste rib slovenskih celinskih voda. Ljubljana: Zavod za ribištvo Slovenije.
  • www.beten.nu
  • www.pecheur.com
  • www.chapmansangling.co.uk
  • www.fishingmegastore.com
  • www.landbigfish.com
  • www.pinterest.com
  • www.sportsmansguide.com
  • www.aliexpress.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Kam na prvomajski ščukolov?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja