Zakaj premikamo uro?

V noči iz sobote na nedeljo bomo znova premaknili urine kazalce eno uro naprej (iz druge na tretjo uro) in se tako premaknili v poletni čas. Premik, ki ga izvajajo v več kot 70 državah, smo pri nas uvedli leta 1983 z namenom prihranka energije in čim boljšega izkoristka časa, ko je svetlo.

Za premik ure imajo sicer največ zaslug Nemci, ki naj bi ga uvedli zaradi domnevnih prihrankov energije za osvetlitev mest med prvo svetovno vojno. Po drugi svetovni vojni naj bi premik ukinili in ga znova uvedli tekom energetske krize v 60. in 70. letih.

Ali naj bi bilo premikanje urinih kazalcev iz zimskega v poletni čas in obratno še smiselno, so leta 2007 presojali tudi na ravni Evropske Komisije.  Ta je ugotovila, da je premikanje smiselno, prihaja tudi do znatnih prihrankov pri porabi električne enerije, z ukinitvijo pa se ne strinjajo prebivalci nobene države. Zaradi navedenega naj bi premikanje urinih kazalcev ohranili do nadaljnjega.

Različni predstavniki stroke, denimo strokovnjaki za spanje, sicer opozarjajo, da premikanje ure za človeški organizem ni najprimernejše. Prav tako menijo, da je za človeško notranjo uro in optimalno delovanje človeškega telesa najprimernejši zimski, ne poletni čas.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja