Konfitiranje hrane je vedno v modi

Ali veste, kaj je konfitiranje? Gre za staro francosko metodo konzerviranja oziroma ohranitve kakovosti živil, ki vključuje počasno kuhanje na majhni temperaturi, največkrat hrane, ki je obdana z lastno ali dodano maščobo. Danes se izraz uporablja tudi za slaščice, ki so večinoma sadne in oblite s sladkorno raztopino.

To, da je bilo živilo pokrito z maščobo, ga je varovalo pred mikroorganizmi, prehitrim propadom, jedca pa pred zastrupitvijo. Konfitirana živila, zlasti meso, so izjemno sočna in mehka, zato zasedajo visoko mesto zlasti med gurmani.

Literatura navaja, da so že stari Rimljani pripravljali v masti počasi pečeno račje meso, ki so ga nato zložili v glinene vrče, prelili z mastjo in shranili v temnem prostoru. Tako obdelano in shranjeno meso naj bi bilo obstojno tudi do 6 mesecev.

Danes številni radi konfitirajo tudi doma, namesto masti pa uporabljajo odlično oljčno olje. Na spletu smo zasledili recept za konfitirana piščančja prsa, ki jih v pečici v majhni posodi kuhamo 2 uri na 150 stopinj celzija. Nato jih vzamemo ven in na hitro popečemo, da dobijo hrustljavo skorjico, v notranjosti pa so sočna in mehka.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja