Zakaj je pomembno, da oblačila odvajajo znoj?

Raziskovalci v športu so si enotni – športniki pri izbiri športnega oblačila izjemno cenijo njegovo sposobnost hitrega odvajanja vlage oziroma znoja. Zakaj?

Ko koža “zadiha”, občutimo ugodje in svobodo pri gibanju, omogoča pa tudi kar največjo zmogljivost našega telesa. Med vadbo – tudi v vsakdanjem življenju – praktično vsakodnevno srečujemo s situacijo, ko se potimo, zato je primerno odvajanje znoja s kože bistveno za vse, ne le aktivne športnike.

Ljudje smo po naravi homeotermna bitja, kar pomeni, da sami proizvajamo in oddajamo toploto ter tako uravnavamo stalno telesno temperaturo, ki je ključna za naše preživetje. Razmerje med oddajanjem in sprejemanjem toplote iz okolja je odločilnega pomena za osnovno udobje in vzdržljivost v športu.

Toplota in znoj

Toplota je stranski produkt presnovnih procesov v telesu. V kolikor telo ne more vzdrževati stalne temperature in se pregreva, se vklopi rezervni mehanizem – začnemo se potiti. Ko ta izhlapeva iz kože, se zaradi fizikalnih zakonov telo prične ohlajati.

Pri kakovostnih športnih oblačilih je zato bistvenega pomena, da so iz takšnih materialov, ki omogočajo zadostno prehajanje vlage (znoja). Tako pomagamo telesu, da uravnava stalno telesno temperaturo, hkrati pa ohranjamo maksimalno raven ugodja.

Preveliko število plasti oblačil vodi v pregrevanje, ostajanje znoja na koži pa v močenje oblačil na njej in posledično pretirano ohlajanje telesa. Slednje je zlasti nevarno, ko piha močan veter in se temperature hitro spustijo. Takšni pogoji nastopijo v visokogorju in niso redki.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja