Nova muharska sezona je tu!

Po nekaj tednih skorajšnje ribiške suše smo končno dočakali težko pričakovano muharsko sezono. Sezona sulca je že zdavnaj mimo, tudi redke belice smo lovili nadvse previdno, saj se mnoge od njih, denimo platnice in podusti, bližajo varstveni dobi. Svet se zdi čisto svež in čeravno bo prišla prava sezona šele v aprilu, si lahko na nekaterih vodotokih ribiško strast potešimo že v prihodnjih dneh.

Postrvi so se zdrstile, umetne muhe so zvezane in pripravljene v škatlici. Oprema je pregledana in obnovljena. Pripravljeni smo dočakali novo muharsko sezono! V naslovu smo uporabili besedo »muharska«, čeprav bodo na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji vijačenja. Za obe skupini ribičev smo v nadaljevanju pripravili pregled revirjev, na katerih je ribolov dovoljen od 1. marca dalje (oziroma od 29. februarja).

Odlične vabe za vijačenje imajo v trgovini Sul’c v Ljubljani, v trgovini Danilo Šport v Kranju, v trgovini Som v Sveti Trojici na Štajerskem in v Ribiški Trgovin’ci v Škocjanu na Dolenjskem!

Želeni plen vsakega ribiča bodo verjetno potočne postrvi in šarenke, marsikdo pa se bo razveselil tudi velikega klena. O spomladanskem »slučajnem« ribolovu lipanov in sulcev ne bi izgubljali besed, vendar mimo tega vseeno ne moremo. (P)ostanimo gentlemani in se na dolgo in široko izogibajmo lipanov, saj so v varstveni dobi. Marsikoga v tem letnem času zamika, da bi odšel na del reke, kjer je prepričan, da jih bo ujel. Pustimo jih pri miru, da opravijo svoje poslanstvo. Maj bo kmalu tu in časa za njihov ribolov bo še dovolj. S slučajnimi ulovi ravnajmo zelo previdno, ribe pa z muhe osvobajajmo v vodi. V varstveni dobi so tudi sulci. Marsikdo si bo zaželel, da bi debeli sulčji samici, ki nad nekim prelivom v miru čaka na samca, ponudil graševca ali drugo večjo pernato prikazen. Početje je seveda nesmiselno in škodljivo za ribo, ki se je prišla drstit ne pa spoznavat naše vabe.

Če umetnih muh še nismo zvezali pred odprtjem, bo sedaj pravi čas, da z njimi napolnimo škatlico. V obdobju zgodnje pomladi bomo najpogosteje lovili s posnetki ličink in s potezankami. Muhe so največkrat težje, da v globlji in napeti spomladanski vodi hitreje potonejo, ni pa nujno. Nikoli ne pozabimo zvezati lažjih in manjših posnetkov, saj nas, zlasti marca, kaj rada preseneti spomladanska suša. Če ne drugače, se nam bodo dodatni navezani vzorci izplačali kasneje, ko se bomo v vročih poletnih mesecih potikali ob kraških rekah in bo ribolov z velikimi in okornimi pomladanskimi posnetki le še spomin.

V železni repertoar spomladanskih posnetkov sodijo ajdovka, zajčje uho, huda uš, graševec, sitnež, krtačnik, San Juan črv in princ. Nekateri ribiči ne morejo brez starega dobrega Tomija. Izjemoma bomo lahko lovili že s suhimi muhami, nekateri muharji zelo radi lovijo z ameriško izvedbo šaša, modrokrilo zelenko (angl. Blue Winged Olive) in manjšimi izvedbami košatic. Izbira umetne muhe je seveda odvisna od vodotoka, koder bomo lovili. Pri ribolovu v globljih predelih uporabljajmo težje muhe in obratno.

Material za vezanje umetnih muh lahko kupite v trgovini Sul’c v Ljubljani in v trgovini Danilo Šport v Kranju.

Več o umetnih muhah za zgodnjo pomlad preberite v blogih:

Zajčje uho – vsestranska in učinkovita umetna muha

DUMLL – BAG in POSTRANICA

DUMLL – BAKRENKA in BOSANKA

DUMLL – AJDOVKA in MEHKOPERNA

Za otvoritev sezone vam priporočamo katerega od naslednjih revirjev: potok Lipnica, reka Sava (RD Radovljica, RD Tržič), reka Reka, reka Rižana, del Kamniške Bistrice, Dreta, reka Bistrica in Meža. Za več namigov obiščite stran z daljšim seznamom.

Kje boste odprli letošnjo muharsko sezono? Sporočite nam v komentar spodaj!

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja