Vse, kar ste želeli vedeti o pršutu

Pršut je vrsta sredozemske sušene šunke, ki se običajno postreže narezana na tanke rezine in nekuhana. Narejen je iz zadnjega stegna prašiča, ki je bil več mesecev soljen in sušen na zraku, zaradi česar ga odlikuje bogat, pikanten okus in nežna tekstura.

V Italiji obstajata dve glavni vrsti pršuta: prosciutto di Parma in prosciutto di San Daniele. Prosciutto di Parma se proizvaja v pokrajini Parma v Italiji in se stara najmanj 12 mesecev, medtem ko se Prosciutto di San Daniele proizvaja v regiji Furlanija-Julijska krajina in se stara najmanj 13 mesecev.

Pršut pogosto postrežemo kot predjed, lahko pa ga uporabimo tudi kot začimbo testenin, sendvičev in solat. Dobro se ujema z različnimi živili, vključno s svežim sadjem, sirom in hrustljavim kruhom. Pršut je priljubljena sestavina italijanske – sredozemske kuhinje in se uživa po vsem svetu. Znan je po svojem bogatem, kompleksnem okusu in ga mnogi obravnavajo kot poslastico.

Slovenski pršut je vrsta pršuta, pridelanega v Sloveniji. Podoben je italijanskemu pršutu in je narejen po tradicionalnih metodah, ki se prenašajo iz generacije v generacijo.

Slovenski pršut je običajno narejen iz zadnjih tac lokalno vzrejenih prašičev, ki so krmljeni z žiti, zelenjavo in želodom. Meso najprej natremo z mešanico soli in začimb, nato pa ga nekaj mesecev sušimo na hladnem in suhem mestu. Ta počasen in nežen proces sušenja pomaga razviti bogat, pikanten okus in nežno teksturo, po kateri je slovenski pršut znan.

Ena najbolj znanih regij v Sloveniji za pridelavo pršuta je Kras, kjer pršut zori do dve leti, da razvije intenzivnejši okus. Slovenski pršut pogosto postrežemo narezan na tanke rezine kot predjed ali predpasto, odlično pa se poda k različnim jedem, vključno s sirom, olivami in svežim kruhom.

Slovenski pršut je v Sloveniji priljubljena in zelo cenjena poslastica, uživajo pa ga številni po svetu.

Tudi Francija in Španija imata svoje različice pršuta, ki so v Franciji znani kot “jambon cru”, v Španiji pa “jamón serrano”.

Jambon cru je vrsta sušene šunke, ki jo običajno izdelujejo v francoskih regijah Bayonne in Ardennes. Podoben je italijanskemu in slovenskemu pršutu in je narejen iz zadnjih nog prašičev, ki so bili vzrejeni na naravni prehrani z žitom in želodom. Šunko nato nekaj mesecev solimo in sušimo na zraku, rezultat pa je mehko, aromatično meso, ki ga pogosto postrežemo narezano na tanke rezine kot predjed ali pa ga uporabimo kot začimbo jedi, kot so kiši in omlete.

Jamón serrano je vrsta sušene šunke, ki jo izdelujejo v različnih regijah Španije, vključno z Andaluzijo, Katalonijo in Valencijo. Narejen je iz zadnjih nog prašičev, ki so bili vzrejeni na naravni prehrani z žitaricami in želodom. Šunko nato nekaj mesecev solimo in sušimo na zraku, lahko pa jo staramo tudi do 18 mesecev, da razvije intenzivnejši okus. Jamón serrano je priljubljena sestavina v španski kuhinji in se pogosto postreže kot predjed ali kot začimbna sestavina jedi, kot sta paella in tortilja española.

Pršuti so priljubljena in zelo cenjena poslastica v številnih evropskih državah in vsaka regija ima svoj edinstven pogled na to tradicionalno sušeno mesnino.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja