Vpliv jeze na zdravje srca in ožilja

Jeza lahko negativno vpliva tako na duševno kot fizično zdravje, vključno z zdravjem srca in ožilja. Dolgotrajna in intenzivna jeza lahko sproži sproščanje stresnih hormonov, kot sta adrenalin in kortizol, ki lahko zvišata krvni tlak in srčni utrip ter povzročita vnetja v telesu. Sčasoma lahko ti učinki poškodujejo krvne žile in povečajo tveganje za razvoj koronarne bolezni srca (KBS) ali drugih kardiovaskularnih težav.

Študije so pokazale, da so ljudje, ki doživljajo pogoste epizode jeze ali sovražnosti, morda bolj izpostavljeni KBS kot tisti, ki so bolj mirni in sproščeni. Na primer, obsežna študija, objavljena v European Heart Journal, je pokazala, da je bilo pri ljudeh, ki so poročali o visoki stopnji jeze, 19 % večja verjetnost, da bodo razvili KBS, kot pri tistih, ki so poročali o nižji stopnji jeze.

Pomembno je omeniti, da sama jeza ni nujno neposreden vzrok za KBS, temveč dejavnik, ki prispeva k poslabšanju obstoječih kardiovaskularnih bolezni. Obvladovanje jeze in stresa s sprostitvenimi tehnikami, telesno dejavnostjo in drugimi zdravimi strategijami obvladovanja lahko pomaga zmanjšati tveganje za razvoj srčno-žilnih težav in drugih kardiovaskularnih težav.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja