Danes je Mednarodni dan gozdov

Mednarodni dan gozdov praznujemo vsako leto 21. marca. Ta dan je leta 2012 ustanovila Generalna skupščina Združenih narodov za ozaveščanje o pomenu vseh vrst gozdov in dreves ter za spodbujanje trajnostnega upravljanja, ohranjanja in razvoja vseh vrst gozdov v korist sedanjih in prihodnjih generacij.

Tema mednarodnega dneva gozdov se vsako leto spreminja in je izbrana tako, da poudari različne vidike ohranjanja in upravljanja gozdov. Nekatere pretekle teme so vključevale gozdove in vodo, gozdove in energijo ter gozdove in biotsko raznovrstnost.

Gozdovi igrajo ključno vlogo pri zdravju in trajnosti našega planeta. Zagotavljajo habitate za številne rastlinske in živalske vrste, pomagajo uravnavati zemeljsko podnebje s shranjevanjem ogljika, proizvajajo kisik in zagotavljajo pomembne vire, kot so les, zdravila in hrana.

Ob mednarodnem dnevu gozdov ljudje po vsem svetu sodelujejo pri dogodkih in dejavnostih za ozaveščanje o pomenu gozdov ter za spodbujanje njihovega ohranjanja in trajnostnega upravljanja.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja