Vam pasje lajanje krati spanec?

Pri sosedih, kjer imajo vrtnarijo, je pred hišo v pesjaku zaprt srednje velik nemški ovčar. Pes, s katerim sočustvujejo številni bližnji sosedje, se na nekaj kvadratnih metrih kletke bržkone ne počuti izvrstno. Že zjutraj, okoli zore mora biti, prične glasno lajati. Ne besno, temveč žalostno. Laja, ker nekoga zaznava, morda domače, morda dostavljavca. Laja vsaj 20 minut skupaj, tudi več, in s tem zbudi vse, ki želijo mirno spati. Zakaj je glasno pasje lajanje problematično?

Če pustimo ob strani morebitno zanemaranje psa in če predvidevamo, da je pes zdrav, dobro prehranjen in je zanj poskrbljeno, predstavlja glasno lajanje predvsem težavo za bližnje in daljne sosede. Glasni lajež je zvok, ki s svojim valovanjem vpliva na okolico. Psi z lajanjem opozarjajo, sporočajo, da so osamljeni, izražajo frustracije in tako naprej. Pretiran lajež je lahko tudi vedenjska motnja psa. Bližnji stanovalci si lajanja ne želijo, še posebej, ko traja lajanje dlje časa. In tukaj nastopi težava.

Moteče pasje lajanje

V nekaterih društvih za zaščito živali predlagajo, če naletijo prebivalci na težavo glasnega psa, pogovor z njegovimi lastniki. Kot pravijo, “lepa beseda lepo mesto najde”. Pogosto to ne zaleže, zato naj bodo sosedje pozorni na stanje psa. Če zaznajo znake, ki nakazujejo na slabo ravnanje s psom, naj pokličejo veterinarsko inšpekcijo in ji naznanijo svoj sum. To je le eden od načinov reševanja težave, ki pa deluje ob predpostavki, da lastniki za psa ne skrbijo tako, kot bi morali. V kolikor ima pes vedenjske motnje in jih lastnik ne poskusi odpraviti, se to šteje kot mučenje živali in inšpekcijski organ ima razlog za ukrepanje.

Policija ne bo v pomoč

Ker lajanje psov, tudi ponoči, ni opredeljeno kot prekršek, nam policija ne bo v pomoč. V zvezi z laježem psov policija ne more ukrepati, ker niso podani potrebni elementi prekrška. Zaradi omenjenega je zato res bolje, da se najprej prijazno obrnemo na lastnika psa in poskusimo z njim rešiti, kar se rešiti da. V skrajnem primeru je na voljo tudi prijava na ustrezni inšpekcijski organ ali celo civilna tožba. Ta pa je draga, dolgotrajna, zahtevala pa bo vsaj merjenje jakosti zvoka lajanja. Bržkone zahtevno in težavno opravilo.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja