Domače Kranjske klobase

Kranjska klobasa je znana mesna jed in izdelek slovenskega porekla z oznako “Zaščitena geografska označba”. Skupaj z joto, mineštro, ajdovimi žganci, štruklji, močnikom, pršutom, prekmursko gibanico, potico, cvičkom, teranom, krvavicami, zaseko, govejo juho in polento sodi med narodne jedi Slovenije. Kako jo izdelamo in kako pripravimo?

Kot navajajo viri pomeni Kranjska klobasa prehrambeni izdelek oziroma mesna klobasa s Kranjskega. Ker je zaščitena, se sme za prodajo izdelovati izključno po Pravilniku o Kranjski klobasi (sicer imajo ljubitelji oziroma izdelovalci več svobode pri ustvarjanju).

Recept, Kranjska klobasa

Kranjska klobasa mora vsebovati vsaj 75 – 80 % svinjskega mesa I in II. kategorije. Največji delež dodane slanine brez kože sme biti med 20 in 25 % celotne mase. Nekateri proizvajalci so v preteklosti v mešanico za klobaso dodajali tudi goveje meso, kar pa se danes zaradi geografske označbe strogo opušča. Dovoljeni dodatki k mešanici za klobaso so do 5 % vode, nitritna sol, česen in poper. Dodajanje drugih sestavin je strogo prepovedano.

Opredeljena je tudi velikost koščkov mesa v masi. Narezano mora biti na kose velikosti od 10 do 13 mm, slanina od 8 do 10 mm. Maso polnimo v ustrezno očiščena prašičja čreva s premerom od 32 do 36 mm. Klobase vedno oblikujemo v par s težo od 180 do 220 gramov. Klobaso oziroma črevo se ročno zašpili z leseno špilo, nato se jih vroče podimi z dimom iz bukovih drvi do središčne temperature do 70 °C.

Kuhanje Kranjske klobase

Kranjsko klobaso pravilno skuhamo tako, da jo položimo v lonec z mrzlo vodo. Tega postavimo na ogenj in pustimo do vretja, nato lonec odstavimo in pustimo pokrito v vodi še 10 minut. Klobasa je tako kuhana, postrežemo jo z belo kajzerico, hrenom in gorčico. Dober tek!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja