Tople noge in roke tudi v mrzlih dneh

Za prijetno gibanje v naravi mraz ni ovira. Še vedno velja, da nas v primernih oblačilih nikoli ne bo zeblo, toda za še udobnejše gibanje in primerno toploto lahko poskrbijo tudi posebni grelni vložki. Jih že poznate?

Grelni vložki so manjše vrečke z gelasto vsebino, ki ob trenju oddajajo toploto. Ta deluje v aktivni fazi od 3 do 7 ur, odvisno od vrste vložka, njegova temperatura pa se navadno giblje od 38 do 42 stopinj celzija. Obstajajo vložki, ki jih lahko uporabimo večkrat, in takšni za enkratno uporabo. Ti so tudi najpogostejši.

Vložki za večkratno uporabo imajo v gelasti strukturi kovinsko ploščico. Gretje aktivirate s pritiskom na to ploščico oziroma s spremembo njegovega fizičnega položaja v gelu. To v njem sproži vrsto kemijskih reakcij, katerih posledica je sproščena energija v obliki toplote. Tovrstni grelni vložki so bili zelo priljubljeni pred nekaj leti, uporabni pa so predvsem za predel rok (v rokavicah). Za uporabo v nogavicah oziroma v čevljih niso primerni, saj so vložki debeli in ovirajo udobno gibanje stopal.

Grelni vložki za stopala

Trenutno so najpriljubljenejši grelni vložki za stopala, ki jih je na trgu veliko, njihov cenovni razpon pa je različen. Kupimo lahko takšne za vsega nekaj deset centov, na voljo pa so tudi dražji modeli (ki naj bi trajali dlje). Načelo grelnih vložkov za stopala je, da nas prijetno grejejo v noge. Te so od srca oddaljene najdlje, zato obstaja tam tudi največja možnost podhladitve (v skrajni fazi) oziroma pogostega neudobja. To je sicer pogojeno z obutvijo, vendar nam grelni vložki lahko podaljšajo prijetno gibanje v naravi v zimskih dneh, zato se jih splača preizkusiti.

Ko jih vzamemo iz ovitka, ugotovimo, da so na eni strani premazani z lepilom. Ta omogoča, da jih najprej namestimo na nogavico, nato pa čezenj previdno poveznemo čevelj. Vložek se aktivira z gibanjem in trenjem med nogavico in čevljem. Temperatura se prične hitro dvigovati, kar čutimo kot prijetno toplo gretje v predelu stopal. Naraščanje temperature prične slabeti po približno eni uri, zato je pomembno, da imamo obute kakovostne čevlje, ki bodo temperaturo obdržali dlje časa. Proizvajalci grelnih vložkov sicer obljubljajo vsaj nekaj ur delovanja (odvisno od blagovne znamke in deloma tudi cenovnega razpona vložka), vendar računajmo, da bodo greli malce manj od predpisanega časovnega okvirja. V zakup vzemimo tudi temperature, pri katerih se bomo odpravili v naravo. Grelne vložke je smiselno uporabiti, ko se zunanje temperature spustijo do – 10 stopinj celzija ali manj.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja