Uspešne strategije pri ribolovu ščuk

Ribolov ščuk je zanimiv in poln adrenalina.

Pomlad je tu, poletje se bliža in ribolov ščuk bo v polnem razmahu. Vsako leto se njihovega ribolova loti več ribičev, zato je ribolov marsikje težak. Zelo težak! Da bi bili uspešnejši, je dobro poznati par strategij in trikov. Tudi z njihovo pomočjo bomo bližje ščuki, ki si jo želimo uloviti.

Ko vzvalovi gladina in se skakajoč iz vode v beg poženejo zelenike in rdečeoke, se ščukarju zašibijo kolena. Ščuka lovi! Takrat je potreben le dober met primerne vabe in ščuka bo prijela. Ker pa ni vedno tako enostavno, bodo ribiču prišle prav spodnje strategije in nasveti pri ribolovu teh ribolovno izjemno zanimivih sladkovodnih rib.

Uporabljajmo ostre trnke in polaroidna očala

Ostri trnki so zagotovilo, da bo zasek uspešen, naše možnosti za ulov pa se izrazito povečajo. Če se trnki poškodujejo na ovirah, denimo kamenju in podvodnih vejah, jih nabrusimo ali zamenjamo! Za zamenjavo trnkov nam bodo prišle prav posebne klešče, s katerimi razpremo obročke, na katerih visijo trnki. Nabrusimo navadno enojčke, ki so vkomponirani v silikonske vabe; pri tem uporabimo brusila, ki so standardni del ščukarskega noža ali klešč.

S polaroidnimi očali bomo lažje videli pod vodo, vsaj v nekaterih okoliščinah. Zato jih obvezno uporabljajmo, saj si s tem, ko imamo več informacij o vodi in ribah, povečamo možnosti za ulov.

Čas dneva igra pri ščukolovu pomembno vlogo.
Lovimo zjutraj in zvečer

Najboljše obdobje za ribolov ščuk je zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Tik po zori in pred mrakom je svetloba prava, da se ščuke odpravijo na lov. Takrat se jih lotimo tudi mi. Ujamemo jih lahko tudi sredi dneva, a je to še posebej poleti najtežje obdobje za ribolov. Pozor: vedno upoštevajmo zapovedani čas ribolova in druge predpise upravljavca.

Prelovimo čim širše območje

Premečemo vse kotičke vodne površine, vključujoč vse vodne stolpce.  Še posebej skrbno se posvetimo tistim predelom, kjer ščuka počiva ali lovi. Da bi jih našli, poglejmo za podvodne ovire, vejevje, potopljen panj. Poiščemo druge manjše ribe, ki so ščukin plen. Če ščuka lovi, bo zagotovo nekje v njihovi bližini.

Ni nujno, da bo ščuka prijela med prvim metom, zato na ribolovnem mestu vztrajamo vsaj nekaj minut. Nima pa smisla nametavati na enem in istem predelu več kot 10 ali 15 minut, sploh, če vtrajamo pri eni ribolovni tehniki in isti vabi.

Za ulov največjih in najbolj prebrisanih divjih ščuk se moramo zliti z okolico, predvsem pa ne smemo zganjati hrupa.
Ob vodi ne zganjamo hrupa

Ščuke so lahko tik pod našimi nogami! Tudi sicer se trudimo, da ob vodi ne zganjamo hrupa, da utišamo mobitel, ne topotamo po brežini in na vodo po nepotrebnem ne mečemo sence.

Menjamo vabe

Če prvih nekaj metov ni prijema in čutimo, da je ščuka nekje blizu, zamenjajmo vabo. Poskusimo z drugo dimenzijo vabe, barvo (ali njenim odtenkom) ali s težo vabe. V mirnejših vodah načeloma uporabljamo tišje vabe, ki oddajajo manj vibracij. Glede barve priporočajo, da v bistrejših vodah uporabljamo vabe temnejših tonov in obratno.

Vodenje vabe prilagajamo okoliščinam

Spremljajmo, kako se na naš način vodenja vabe odzivajo ščuke. Prijemljejo sunkovito ali so nezaupljive in plašne? Poskusimo vabe voditi počasneje oziroma hitreje, kot nam narekujejo izkušnje iz opazovanja. Glede na tempo vodenja vabe bomo pogosto morali zamenjati tudi vabo samo. S seboj imejmo zato par različnih tipov vab, da se bomo lahko prilagodili različnih okoliščinam v revirju.

Poiščimo informacije pri lokalnih ribičih

Če revirja ne poznamo, se pozanimajmo pri tistih, ki ga. V digitalni dobi to verjetno ne bo pretežko, ne pričakujmo pa od vseh ribičev, da bodo enciklopedično z nami delili vse svoje izkušnje. Če boste do njih prijazni, je za pričakovati, da boste na vprašanje dobili nek splošen odgovor. Za natančne informacije se bomo morali podati v revir in si izkušnje nabrati sami.

Za kapitalno ščuko se splača vztrajati.
Vztrajajmo

Ni rečeno, da bomo ujeli ščuko, tudi če upoštevamo vse zgornje nasvete in strategije. Prav mogoče je, da ščuko, ki lovi, zgrešimo ali pa mesta, kjer prebiva, sploh ne prelovimo. Tako naš uspeh ni odvisen le od tega, da v času našega ribolova najdemo ščuko, ki se aktivno prehranjuje, temveč tudi od drugih, nam manj znanih faktorjev. Par dni zaporedoma se večina ščuk morda ne bo prehranjevala, nato pa bo prišlo obdobje, ko bodo skorajda “ponorele”. Da bi doživeli take lepe dni, moramo vztrajati in ob vodi preživeti dlje časa. Statistika je na srečo na naši strani: več dni, kot jih preživimo za vodo, večje možnosti imamo za uspeh.

Si se letos že odpravil na ščuko? Napiši v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

3 thoughts on “Uspešne strategije pri ribolovu ščuk

  • pri 22:09
    Permalink

    Scukolov je res nekaj posebenga, sam ga najraje izvajam na cerkniskem jezeru in ribniku preserje 2. Zal sem ga letos malce odrinil na stran zaradi krapolova, vendar verjamem da bom jesenj ali polezi ujel kak lep trenutek za ulov scuke, res pa je potrebno biti izredno vztrajen. Za prvo scuko sem potreboval kar nekaj sezon. Prvo sem ujel v cerkniskem jezeru z dolzino 96cm in lepsega si ne bi mogel zeleti, pomojem je to scuka mojega zivljenje!

    Odgovori
  • pri 18:56
    Permalink

    Tudi jaz še čakam na prvi ulov ščuke in glede na to, da lovim C/R, bom zadovoljen že z lovno mero 50 cm.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja