Ribolov na majhnih vodotokih ne ponuja le majhnih rib

Ribolov na majhnih vodotokih ne pomeni nujno le ulova majhnih rib. Ravno nasprotno: majhni revirji nudijo obilo presenečenj in užitkov za vse vrste ribičev. V tokratnem sestavku se posvečamo muharjem.

Ena bolje varovanih skrivnosti najbolj strastnih muharjev so majhni vodotoki. To so kotički, kamor se umaknejo, ko potrebujejo par uric samo zase, kjer želijo ujeti divjo ribo ali preizkusiti umetno muho, ki so jo ravnokar zvezali.

Divji potoki nas bodo razveselili s številnimi prednosti, ki niso nujno povezane le z ulovom. Majhni revirji nas navdajajo z občutkom domačnosti, so butični in mirnejši. Katere so največje prednosti ribolova v majhnih in manj znanih revirjih?

Divje ribe

Čeravno nekateri upravljavci v potoke in manjše reke vlagajo tudi v ribogojnici vzgojene postrvi za “pod trnek”, so ribe v takšnih revirjih večinoma divje, samorasle. Njihov ribolov je zahtevnejši in predstavlja za ribiča večji izziv. Še tako majhna postrv, ulovljena na športen način, je zato posebna trofeja (o merilih za trofeje lahko več preberete tukaj).

Ni res, da bivajo v potokih le majhne ribe. Povprečna velikost je morda res manjša kot v večjih rekah, a ribič bo lahko prijetno presenečen! Pod spodjedenim bregom ali koreninami se lahko skriva velika potočna postrv, nekoliko nižje pa pobira mušice kapitalen lipan. Majhnost je vedno le v ribičevi glavi; če je dober, bo prišel na svoj račun tudi ob najmanjšem potoku.

Manj “gužve”

Načeloma velja, da majhne revirje obišče manjše število ribičev. Ti se jih izogibajo, saj menijo, da v njih ni rib ali pa so te težko dostopne. Potoki so resda bolj zaraščeni, kar onemogoča metanje in splošno predstavitev naše vabe. A mir odtehta vse napore, ki jih moramo vložiti v to, da ribo sploh ujamemo. V majhnih in divjih revirjih se bodo izkazali le najvztrajnejši, najboljši ribiči.

Nižja cena dovolilnice

Za ribolov v revirjih, ki niso tako priljubljeni, bomo odšteli znatno manj denarja kot za zveneča imena rek in jezer. Pravzaprav smo izdelali hitro analizo in ugotovili, da so tam cene dnevne ribolovne dovolilnice od 2 pa vse do 4-krat cenejše! Ko si torej ne želiš ujeti 10 vloženih šarenk, se odpravi k bližnjemu potoku. Vzemi krajšo muharico, na konec trnice pa naveži majhno suho muho ali drobno ajdovko. Poskusi ujeti ribo! Kaj ni to lep in dober izziv?

Širjenje novih ribiških obzorij

Za osebnostno rast ribiča in njegovo lovsko dušo je izjemno zanimivo, če kdaj obišče revir, ki ga sploh ne pozna. Tako se seznani z novimi okoliščinami za ribolov in si krepi ribiške sposobnosti.

Nanizali smo vsaj štiri razloge, ki govorijo v prid ribolovu v majhnih in manj znanih revirjih. Se strinjaš, da je ribolov v njih zanimiv, ali si mnenja, da temu ni tako, ker živijo tam le majhne ribe? Sporoči nam v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

P.S.: pa še nekaj idej, kjer lahko preživiš lep ribiški dan

 

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Ribolov na majhnih vodotokih ne ponuja le majhnih rib

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja