Sveti Martin spremeni mošt v vino

Praznik Svetega Martina, Sveti Martin ali Martinovo je slovenski praznik, ki ga obeležujemo 11. novembra. V osnovi gre za god Sv. Martina, ki naj bi svoj plašč podaril beračem, ti pa naj bi z njim skrili svojo revščino. Pri nas ga večinoma posvečamo praznovanju mladega vina. 

Po izročilu in tradiciji se 11. novembra po blagoslovu mošt spremeni v vino. Poetično to pomeni, da se grešna, slaba pijača spremeni v žlahtno, dobro. Od trgatev do praznika Sv. Martina preteče ravno toliko časa, da mošt v tem obdobju zares dozori v vino. Ponekod ga obeležijo s pravim blagoslovom, drugod se moški preoblečejo v škofa in priredijo “mašo”, ki jo organizirajo v vinski kleti.

Dogodek spremljajo poskušine mladega vina in uživanje mošta, znane so tudi tradicionalne jedi, ki spremljajo pogostitev. Ta dan naj na mizi ne bi smela manjkala pečena raca ali gos, mlinci, dušeno rdeče zelje in podobno. Ponekod postrežejo goste tudi s puranom, ocvrtim kruhom in golažem.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja