Sladkor je razlog, da se listje jeseni obarva rumeno in rdeče

Letošnji začetek jeseni je bil topel in vremensko zelo prijeten. Zaradi nenadnega padca temperature se je listje hitro odelo v rumene in rdečkaste odtenke, ki ponekod še vztrajajo.

Vsako leto se v drugi polovici septembra listje počasi obarva rumeno, rdeče in rjavkasto. Vzrok je v krajšanju dneva, znižanju temperatur zraka, pripravi rastline na počitek in zmanjšanju ali ustavitvi proizvodnje klorofila v celicah listov. Ti se nato zaradi delovanja sonca in vsebnosti sladkorjev obarvajo v prave jesenske barve, kot jih poznamo iz slik, filmov in drugih umetniških stvaritev.

Med najintenzivnejše obarvane listavce sodijo različni javorji, bukev, topol, trepetlika, breza, hrast, kostanj in številna okrasna drevesa in grmovnice. V visokogorju so očesom prijetni pogledi na rumeno obarvane macesne.

Veter in obilne padavine bodo liste hitreje sklatile z dreves, a nekaj časa, kot pravijo strokovnjaki, bomo v prijetnih drevesnih pejsažih živahnih barv še lahko uživali. Odpravite se v naravo tudi vi in občudujte široko paleto toplih barv, ki nam jih ponuja letošnja jesen.

Foto: Unsplash

avatar

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.