Suša trenutno najbolj vpliva na koruzo in travinje

Suša, ki pustoši že velik del pomladi in celo letošnje poletje, kaže zobe. Na Gorenjskem je denimo padlo le slabih 20 % običajne količine padavin za ta čas, reke imajo izjemno nizke vodostaje, podtalnica upada, davek pa bo suša vzela tudi na poljščinah.

Trenutno sta najbolj na udaru koruza in travinje, poškodovani so tudi pridelki zelenjave. Kot poročajo na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije naj bi bil izpad kar 50 %. Po predvidevanjih meteorologov se bo suša nadaljevala, zato bo izpad pridelkov zaradi pomanjkanja padavin bržkone še večji.

Če oziroma ko bo škoda zaradi suše presegla 0,3 promila vseh državnih prihodkov, lahko vskoči država in pomaga z državnim programom za odpravo posledic. Kot kaže, se bo ponovil scenarij iz leta 2017, ko smo zabeležili doslej najhujšo sušo z zgodovini samostojne Slovenije.

Takrat je bilo po pomladanski pozebi in kasnejši suši največ škode na poljščinah, zelenjadnicah, travinju, sadnem drevju in v vinogradih. Pri tem je nastala škoda, ki so jo ocenili na nekaj več kot 65 milijonov evrov.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja